Annons

Firade uttåget – sköts i huvudet

Aktivisten Mehran Samak, 27, firade Irans uttåg ur fotbolls-VM i Qatar.
Då blev han skjuten i huvudet av säkerhetsvakter, skriver BBC.
Fotboll • Publicerad 1 december 2022
De massiva protesterna i Iran märktes även på fotbollsläktarna under VM i Qatar.
De massiva protesterna i Iran märktes även på fotbollsläktarna under VM i Qatar.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Tusentals iranier firade runtom i landet efter att landslaget hade spelat klart i fotbolls-VM i Qatar efter 0–1-förlusten mot USA i tisdags.

Enligt BBC och flera andra internationella medier blev aktivisten Mehran Samak skjuten i huvudet av säkerhetsvakter efter att ha klivit ur sin bil i staden Bandar-e Anzali i nordvästra Iran.

Annons

Filmer och bilder har spridits på sociala medier där man ser människor fira uttåget. Iran förnekar att de ska skjutit mot "fredliga protester".

Det iranska landslaget valde att inte sjunga nationalsången i premiärmatchen mot England. En tydlig markering mot den iranska regimen efter höstens massiva protester.

Men i de andra gruppspelsmatcherna så ändrade man sig och sjöng efter hot från regimen. Enligt CNN ska spelarnas familjer ha blivit hotade med fängelse eller tortyr om de inte sjöng med i nationalsången eller om de protesterade mot regimen i Teheran.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons