Annons

Finländsk stjärna i blåsväder med i Z-formation

Finländske bandystjärnan Tuomas Määttä har hamnat i blåsväder sedan han ställt upp i en krigsformation under det ryska bandyslutspelet.
Svenske Simon Jansson säger till SVT att han valde att inte delta.
Bandy • Publicerad 11 mars 2022
Tuomas Määttä under sin tid i Edsbyn. Arkivbild.
Tuomas Määttä under sin tid i Edsbyn. Arkivbild.Foto: Nisse Schmidt/TT

När semifinalspelet i det ryska bandyslutspelet inleddes i går kväll formerade sig spelare i Dynamo Moskva, Neftjanik, Vodnik och Kuzbass i en Z-formation på isen under nationalsången.

Finländske stjärnan Tuomas Määttä, som spelar för Neftjanik, ställde sig i formationen, skriver Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet.

Annons

En bild från ett Youtubeklipp visar hur Määttä deltar. Tuomas Määttä har blivit utsedd till Finlands bäste bandyspelare fyra gånger och har tidigare representerat Edsbyn.

Bokstaven Z har blivit en symbol till stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Den har bland annat synts på ryska stridsfordon i Ukraina.

Simon Jansson spelar i Kuzbass från Sibiren och säger till SVT att han inte deltog i lagkamraternas manifestation utan satt kvar i omklädningsrummet.

– Jag har tagit ställning mot denna formationen, det var en självklarhet för mig, säger Jansson, som tagit SM-guld med Västerås och Edsbyn, till SVT.

Jansson gjorde ett av målen när Kuzbass besegrade Vodnik med 6–2 i den första matchen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons