Annons

Finlands VM-hopp lever: Härligt utgångsläge

3–1 borta mot Bosnien-Hercegovina innebär att Finlands hopp om en plats i nästa års fotbolls-VM lever. Men det kommer att bli en kamp in i det sista.
Fotboll • Publicerad 14 november 2021
Finland har chans att gå till VM i Qatar.
Finland har chans att gå till VM i Qatar.Foto: AP/TT

Finland kan fortfarande kvalificera sig till VM i Qatar. Vinsten borta mot Bosnien-Hercegovina skickar upp finländarna till andraplatsen i grupp D, fyra poäng bakom redan VM-klara Frankrike, men två före grupptrean Ukraina

– Jag kände vibbarna bland grabbarna och vet att de kommer att sälja sig dyrt. Sättet de genomför andra halvlek med en man mindre var fenomenalt, säger förbundskapten Markku Kanerva till Viaplay.

Annons

Det blev en dramatisk första halvlek. Finlands Teemu Pukki missade en straff innan Brentford-spelaren Marcus Forss med bröstkorgen satte ledningsmålet efter en halvtimmes spel. Mindre än tio minuter senare fick Jukka Raitala rött kort, men det stoppade inte Finland, som i andra halvlek utökade sin ledning och vann med 3–1.

Finland har två poäng till godo på Ukraina på tredjeplatsen, men har fortfarande en lång väg till sitt första VM-slutspel. Seger mot Frankrike i avslutningen ger en playoffplats, och man måste antagligen spela minst oavgjort för att hålla andraplatsen och dessutom få hjälp utifrån.

Ukraina möter nu avsågade Bosnien-Hercegovina och har bara ett måls sämre målskillnad än Finland. Om Ukraina vinner och Finland spelar oavgjort kan man behöva gå till inbördes möten för att skilja lagen då, där Ukraina har övertaget.

Men Finland är stärkta av segern och har gott om självförtroende.

– Härligt utgångsläge. Utsålt Olympiastadion och allt att spela för. Att få utmana världsmästarna i kvalfinalen. Det blir inte bättre, säger Pukki till Viaplay.

Fakta: Läget i grupp D

1. Frankrike +13 i målskillnad, 15 poäng (7 matcher) Klart för VM

2. Finland +2 i målskillnad, 11 poäng (7 matcher)

3. Ukraina +1 i målskillnad, 9 poäng (7 matcher)

4. Bosnien-Hercegovina -1 i målskillnad, 7 poäng (7 matcher)

5. Kazakstan -7 i målskillnad, 3 poäng (8 matcher)

Återstående matcher (spelas 16 november): Finland–Frankrike, Bosnien-Hercegovina–Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons