Annons

Fifa-höjdaren: Spela kalenderår

I Sverige diskuteras höst-vår-säsong i fotboll, för att säkra spel efter coronakrisen.
Den vice Fifa-ordföranden Victor Montagliani tycker i stället att de stora fotbollsligorna ska spela kalenderår.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2020
Victor Montagliani. Arkivbild.
Victor Montagliani. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Kanadensaren är ordförande i Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) och en av Internationella fotbollsförbundets vice ordförande. Han säger i en italiensk radiointervju att fotbollen borde diskutera att spela kalenderår för att minska på trycket som det blir när alla uppskjutna ligor och mästerskap ska tryckas in efter coronakrisen.

– Vi har möjligheten att göra det 2022 när VM i Qatar ska spelas i november-december, säger han.

Annons

– Och här på den amerikanska kontinenten spelas redan ligorna under kalenderår. Det är kanske en lösning som kan användas i Europa och Afrika. Det är en möjlighet som kan diskuteras nationellt och på kontinental nivå.

Vill ha svar snarast

Flera europeiska ligor, som England, Tyskland och Italien, hoppas kunna slutföra de nu stillastående ligorna under sommaren. Dessutom vill Uefa slutföra Champions League och Europa League. Det kan innebära att nästa säsongstart måste skjutas upp. Det i sin tur kan få till följd att det blir en hektisk fotbollssäsong.

– Vi har redan börjat tänka på kalendern ska se ut från 2024, nu med krisen behöver vi svar omedelbart, säger Montagliani.

"Inte logiskt"

Att spela kalenderår har tidigare föreslagits av tysken Karl-Heinz Rummenigge när han var ordförande i den europeiska klubborganisationen ECA.

– Överallt – i Tyskland, Frankrike eller England – är sommaren den bästa perioden på året. Och då spelar vi inte, sade Rummenigge 2013.

– Under vintrarna, när det är kallt och snöigt, spelar vi nästan hela tiden under förhållanden som inte är bra för varken spelare eller publik. Det är inte logiskt.

I Sverige, där fotbollssäsongen skulle ha satt igång i april, har diskussionerna i stället gått åt andra hållet. Införs höst-vår-spel är det inte bråttom att få igång allsvenskan i juni för att hinna klart till i november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons