Annons

Svensk kritik mot Fifa-basen: Heligt förbannad

Trots ständigt nya rapporter om missförhållanden för migrantarbetarna som byggt upp arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM i Qatar, hävdar Fifa-basen Gianni Infantino att hans organisation hjälpt dem att få det bättre.
Fotboll • Publicerad 3 maj 2022
Fifa-ordföranden Gianni Infantino i samband med VM-lottningen i Doha. Arkivbild.
Fifa-ordföranden Gianni Infantino i samband med VM-lottningen i Doha. Arkivbild.Foto: Darko Bandic/AP/TT
En byggnadsarbetare utanför en VM-arena i Doha. Arkivbild.
En byggnadsarbetare utanför en VM-arena i Doha. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Arkivbild.
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Arkivbild.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), blev intervjuad under en konferens som tankesmedjan Milken Institute i Kalifornien höll på måndagskvällen.

Då sade Fifa-basen att förhållandena för migrantarbetarna i Qatar har blivit mycket bättre och att arbetarna som jobbar med VM-anläggningarna känner stolthet och värdighet över att få arbeta i stället för att ta emot välgörenhet.

Annons

– Det är saker som vi inte får glömma. När du ger någon arbete, även när det är ett väldigt hårt arbete, ger du honom stolthet och värdighet. Vi bedriver inte välgörenhet, säger Infantino och skjuter in att hans föräldrar lämnade Italien för att immigrera till Schweiz.

– Och att vi ändrat förhållandena för de här 1,5 miljoner människorna gör oss stolta.

"Inte brytt sig"

Men fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm, som varit i Qatar vid flera tillfällen för att hjälpa migrantarbetarna, anser att Fifa tvärtemot försvårat arbetet.

– Fifa har sprungit under radarn och inte brytt sig. Det har gjorts försök att få Fifa att vara med och lyssna men Infantino har inte bemödat sig med att träffa några representanter för migrantarbetarna, säger Lindholm.

– Jag tycker att det är illa att man försöker att ta åt sig äran av andras arbete, och det är inte bara vi i Byggnads utan flera andra organisationer. Det gör mig heligt förbannad.

The Guardian har uppgett att 6 500 personer har omkommit i arbetsplatsolyckor i samband med VM-byggena.

Gianni Infantino tillbakavisar inte att så många kan ha mist livet, men säger:

– Bara tre har omkommit i byggen av VM-arenor. 6 000 kan ha omkommit i annat arbete. Fifa är förstås ingen världspolis eller ansvarig för allt som sker runt om i världen. Men tack vare Fifa och fotbollen har situationen för de 1,5 miljoner migrantarbetarna förbättrats.

Kafalasystemet kvar

Infantinos uttalande går stick i stäv med vad människorättsorganisationer och internationella fackförbund upptäckt på plats i Qatar.

För trots det massiva trycket från omvärlden, och Qatars löfte om förbättring, finns det ökända kafalasystemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren – kvar, uppgav människorättsorganisationen Amnesty i november. Situationen har till och med försämrats för migrantarbetarna.

Annons

– Ett stort problem är att det inte finns några mekanismer som kontrollerar att lagarna efterlevs och att ansvariga ställs till svars, sade Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige, i november.

Enligt Amnestys rapport skadades 506 personer allvarligt under 2020, medan det totala antalet skadade personer uppgick till hela 37 600.

Johan Lindholm säger att de 40 000–50 000 som arbetat på byggena till VM-arenorna har fått det något bättre, efter att internationella fackförbund varit där och hjälpt till.

– Men vi pratar om 1,5 miljoner migrantarbetare. Och nu är det nästa sektor – hushåll, hotell och städ och allt det här. Det är hundratusentals kvinnor som blir utsatta nu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons