Annons

Fifa backar efter kritik mot VM-planen

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) backar efter den massiva kritiken mot planerna på VM vartannat år. Det blir ingen omröstning om förslaget i december.
Fotboll • Publicerad 21 oktober 2021
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.Foto: Luis M. Alvarez/AP/TT

Kritikstormen mot VM-planen var massiv vid Fifas möte med företrädare för de nationella europeiska fotbollsförbunden häromdagen och många nationer säger sig vara beredda att gå ur Fifa om man sätter planen i verket.

Efter Fifas styrelsemöte på onsdagen sade ordföranden Gianni Infantino att man inte kommer att lägga fram ett förslag till omröstning om man inte är helt övertygad om att alla i fotbollsvärlden gynnas av det.

Annons

– Det har varit Infantinos och Fifas hållning hela vägen. Men om man ska vara övertygad om att alla ska vara vinnare, då måste man presentera nån form av material som också tyder på det och det finns ingenting sånt presenterat, säger Nilsson till TT.

– Det behöver nog till en radikal förändring i de tankarna som har presenterats om det ska gå att få fram ett förslag som alla ska vinna på. Det är det arbetet som pågår nu och vi får vara optimistiska och hoppas och tro att den här dialogen och de konsultationer som sker nu, ska leda till ett väldigt förändrat förslag.

Asien följer efter

Sverige och de övriga nordiska fotbollsförbunden har i ett brev till Fifa kritiserat VM-förslaget som man menar skulle kannibalisera på välfungerande mästerskap som EM för damer och herrar. Det europeiska och det sydamerikanska fotbollsförbundet har tydligt markerat att man är emot VM vartannat år.

– Och det verkar som att även de asiatiska förbunden nu mer har följt Uefas och Sydamerikas linje om att inte vilja ha någon form av omröstning utan att vi behöver resonera och diskutera det här, säger Nilsson.

Nya förslag ska diskuteras

Vid Fifas möte den 20 december blir det alltså ingen omröstning om VM-förslaget. I stället ska det förslaget, och nya förslag om eventuella förändringar i världsfotbollen, diskuteras. Under den senaste veckan har det dykt upp förslag på två VM, som skulle genomföras vartannat år men med olika deltagare. Det har också framförts en idé om en global variant av den europeiska landslagsturneringen Nations League.

– Alla såna här tankar som kommer upp måste djupare analyseras konsekvenserna av. Det är det som hela den här konsultationen syftar på, att lyssna in och se och analysera och sen får man komma tillbaka i december med ett förslag, säger Nilsson om Fifas arbete fram till decembermötet.

TT: Kommer Sverige att bidra till något förslag?

– Vi jobbar tillsammans med de europeiska förbunden. Det gäller att vara konstruktiv i den här diskussionen för att se om vi kan hitta något som kan bidra till det här. Det arbetet pågår, säger han.

Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) hållning just nu är att mästerskapen även i framtiden ska spelas vart fjärde år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons