Annons

Ishockeyn positiv till vaccinationsbevis

Regeringen vill införa vaccinationsbevis på inomhusevenemang med över 100 personer från och med 1 december. Ett förslag som Svenska hockeyligans vd Jenny Silfverstrand ser positivt på trots utmaningarna det medför kring matcherna.
Idrott • Publicerad 17 november 2021
Malmös SHL-publik under första matchen sedan publikrestriktionerna släpptes.Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter att publikrestriktionerna lyftes för knappt två månader sedan har smittspridningen ökat och nu meddelar regeringen att vaccinbevis kommer att införas på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer.

– Om arrangörerna använder vaccinationsbevis behöver man inte begränsa sitt arrangemang, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens men tillägger att det inte är ett krav att använda bevisen.

Annons

Däremot måste de som inte gör det, följa vissa restriktioner. Vilka dessa begränsningar blir är enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, inte helt klara.

– De begränsningar som kan komma att införas är bland annat antal personer per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap, säger hon.

"Hur mycket publik tappar vi?"

SHL-laget Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård säger till TT att han, efter att ha sett hur coronasmittspridningen ökat i flera länder i Europa, var beredd på att det skulle komma restriktioner även i Sverige efter det att publiken släpptes på igen den 29 september.

– Jag har haft i bakhuvudet att det kan komma någonting. Det har nästan gått för lätt nu i höst. Med tanke på allt vi gått igenom så vågade man inte tro på att det skulle bli som vanligt direkt, säger han.

– Det är tufft nog att driva elitverksamhet, det är inte lättare när pandemin kommer in, men vi får anpassa oss för att vi så fort som möjligt ska återgå till det normala i samhället igen.

Sylvegård säger att det blir en del att reda ut.

– Vi vet inte hur många av våra säsongskortsinnehavare som har covidpass, hur mycket publik tappar vi? Hur många i personalen behövs för att kontrollera covidpass, ska det vara digitalt, ska alla behöva visa legitimation?, säger Sylvegård, som poängterar att det i nuläget är för många frågetecken för att avgöra hur stora förändringar klubben står inför.

SHL: "Måste räta ut frågetecknen"

Jenny Silfverstrand, vd för SHL, berättar att ligan och dess klubbar i allmänhet varit positivt inställda till att införa kontroller av vaccinationsbevis, om det innebär att man slipper begränsa sin verksamhet.

– Nu vet vi inte hur restriktionerna ser ut, men det gör att vi kan ha fortsatt öppna arenor, säger hon till TT och fortsätter:

– Nu behöver vi kartlägga situationen de närmsta dagarna. Det är en förberedelse vi behöver göra, en anpassning och omställning för verksamheterna, men det är kanske inte helt oväntat med tanke på vad vi ser i grannländerna. Vi är vana vid den här situationen efter det här året.

Annons

Enligt Folkhälsomyndighetens hemställan ska kravet på vaccinationsbevis gälla för de som är 18 år och äldre, men det är oklart om uppvisandet av detta enbart gäller publik eller också exempelvis funktionärer.

– Men generellt har vi en hög vaccinationsnivå i våra led. Det finns en oro för gruppen av barn och ungdomar, de som i allmänhet inte är vaccinerade. De är en viktig del av våra verksamheter och har en självklar plats på våra arenor... det är detaljer vi måste räta ut frågetecknen kring de närmsta dagarna, säger Silfverstrand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons