Annons

Falck chanslös i semifinalen

Mattias Falck kunde inte följa upp segern mot världstvåan Xu Xin. I WTT-semifinalen i Macao tog det tvärstopp mot näste kines, Wang Chuqin, som vann med 4–0 i set.
Bordtennis • Publicerad 28 november 2020
Mattias Falck. Arkivbild.
Mattias Falck. Arkivbild.Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Falck nådde en milstolpe i kvartsfinalen av bordtennisturneringen i Macao, när han besegrade den kinesiske världstvåan Xu Xin för första gången i karriären.

Men i semifinalen var svensken, som nådde VM-final i Budapest förra året, chanslös. Den 20-årige kinesen Wang Chuqin, tolva på världsrankningen, var glödhet och Mattias Falck, rankad nia, förlorade i fyra raka set, 3–11, 8–11, 8–11, 7–11.

Stark upphämtning

Annons

Det första setet gick snabbt, men sedan blev det jämnare. I andra kom Falck tillbaka från 3–8 till 8–8 men lyckades ändå inte vända på det. Tre vunna bollar senare hade Wang gått upp till 2–0 i set.

I tredje set följdes spelarna åt fram till 8–8, men sedan upprepade sig historien. Tre snabba bollvinster för Wang Chuqin och 3–0 i set.

Mattias Falck hamnade sedan snabbt i ett jobbigt underläge i fjärde set. Han försökte kriga sig tillbaka, men kom inte närmare än 7–9. Falcks nästa boll fastnade i nät och sedan avgjorde Wang direkt på serven.

I söndagens final ställs Wang Chuqin mot den rutinerade stjärnan, trean på världsrankningen, Ma Long.

Nytt tävlingsformat

Tävlingen i Macao är den första i Internationella tennisförbundets (ITTF) nya tävlingsformat World Table Tennis (WTT), där 16 damer och 16 herrar bjuds in.

ITTF har själva kallat denna första upplaga för en uppvisningstävling, där ett nytt tävlingssystem testas. Fram till kvartsfinalerna spelades matcherna i bäst av fem set, i semifinalerna är det bäst av sju set som gäller och i finalen är det bäst av nio set. Det är först till 11 som gäller i alla set förutom ett eventuellt helt avgörande, där man måste vinna med två poängs marginal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons