Annons
En av de största i svenska ishockey har avlidit.
Sport • Publicerad 1 januari 2010
Rickard Fagerlund.
Rickard Fagerlund.Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /

Svenska ishockeyförbundet förre ordföranden Rickard Fagerlund blev 72 år.

– Han var alltid glad och hade ett stort engagemang för ishockeyn, säger den nuvarande ordförande Christer Englund.

Annons

Sviten av en hjärtattack under julhelgen blev för svår. Rickard Fagerlund återhämtade sig aldrig och avled på nyårsafton.

På nyårsdagen blev det officiellt, och i Kanada bestämde sig småkronorna för att spela med sorgband i den kommande VM-semifinalen i Saskatoon.

– Det tycker jag är en väldigt fin gest att hedra Rickard med, säger Christer Englund, nuvarande ordförande i förbundet.

Under sina 19 år som ordförande var Fagerlund högst delaktig i arbetet kring utvecklingen av svensk juniorhockey, med fjolårets andraplats plus årets semifinalplats för Sverige som en del av framgången.

– Det var han som satte igång arbetet och lade grunden för det som finns i dag, säger Englund.

Englund beskriver Fagerlund som en man som låg före sin tid, en stor pådrivare som tog upp frågor i styrelsen som inte var aktuella förrän om tio år framåt.

Den viktigaste frågan kom att handla om ishallar.

– Det var bland det första han tog tag i som ordförande, arbetet med att införa fler ishallar i landet. Om det inte vore för det skulle vi inte ha den tillväxt av ishockeyspelare som vi har haft, och som vi fortfarande har i dag, säger Englund.

Den förre förbundskaptenen Leif Boork minns Fagerlund som en person som var väldigt lika han själv.

– Vi fick en ganska personlig kontakt då han var ny ordförande och signade mig som hans förste förbundskapten. Sedan var han lite som jag, vågade ta ut svängarna och göra uttalanden, säger Boork.

– Det var inte allt för länge sedan jag träffade honom och då var han full av liv. Slängde käft som han brukade göra. Jag tyckte väldigt bra om honom och jag är oerhört ledsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons