Annons

Ett plan kom lastat med medaljer

Den första gyllene lasten från Vancouver landade i Sverige på söndagskvällen.
Sport • Publicerad 28 februari 2010
OS medaljörerna Anja Pärsson (brons superkombination), Björn Ferry (guld jaktstart skidskytte) och Anna Haag (silver skiathlon, silver sprint stafett) togs emot på Arlanda på söndagen när de kom hem från OS i Vancouver.
OS medaljörerna Anja Pärsson (brons superkombination), Björn Ferry (guld jaktstart skidskytte) och Anna Haag (silver skiathlon, silver sprint stafett) togs emot på Arlanda på söndagen när de kom hem från OS i Vancouver.Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Storumans kommun levererade ett guld och ett brons genom Björn Ferry och Anja Pärson.

Orsa fyllde på med två silver med Anna Haag.

Annons

En euforisk snabbkäftad skidskytt, en blåslagen bragdstämplad bronsmedaljör och en halvsjuk dubbelt silverbehängd längdtjej fanns ombord på SK 532 som tog mark på Arlanda strax efter klockan halv sex på söndagen.

På Arlanda firades de i Sky City av SOK, RF och specialförbunden inför hundratals resenärer. Guldkonfettin fyllde luften likt dimman i Whistler.

– Jag trodde jag skulle kunna smita förbi obemärkt, men det gick visst inte, sade den ständigt leende Anna Haag, som gav blomsterutdelarna problem med sitt oväntade uppdykande.

Sista flyget till Storuman

Björn Ferry kom in i Sky City med sitt jaktstartsguld i bagaget och andan i halsen. Sista flyget hem till Storuman skulle lyfta redan innan han landat.

– Och det är verkligen sista flyget, sedan lägger de ner flygplatsen. Så nu håller de planet en stund för mig, sade en euforisk Ferry, som kom till Arlanda efter en flygning till lika delar fylld av sömn och champagne.

– Det har ännu inte sjunkit in att jag vunnit. Jag har ju haft en säsong med både nyckelbensskada och svininfluensa.

Han uppskattade mottagningen på Arlanda, men hemma i Storuman väntade det riktiga firandet. På torget väntade en by full av guldglädje.

– Efter guldet är det väl många i Sverige som känner igen mig, men hemma i Storuman har jag varit kändis sedan jag ramlade ur mammas mage, så det är klart att det blir speciellt att komma dit. Eftersom Tärnaby ligger i Storumans kommun brukar vi försöka snylta på Anjas och de andras framgångar, men nu har ju en riktig "storuming" vunnit.

Pärson mot Schweiz

Annons

Knappt 13 mil nordväst om Storuman, efter E12:an, ligger Tärnaby. Men där blir det inget firande på torg, det hinner inte Anja Pärson med.

Världscupen fortsätter med superkombination i Crans Montana på fredag.

– Jag åker dit på tisdag och ska försöka säkra kombicupen på fredag, sade den blåslagna bronsmedaljören.

Karriären kan sedan vara över efter världscupfinalen i Garmisch-Partenkirchen veckan därpå.

– Det kommer nog att dröja ett tag innan jag bestämmer mig, men jag är stolt över min insats i OS. Som kämpainsats har jag aldrig lyckats bättre.

Pärson firades lika mycket nu som efter guldet och medaljerna i Turin för fyra år sedan.

– Alla människor i hela världen verkar ha uppmärksammat min krasch. Den uppskattning som jag fått har varit otrolig, sade Pärson.

Haag till Vasaloppet

Ingen i välkomstkommittén visste om att Anna Haag fanns med ombord förrän planet tagit mark i Stockholm. Haag tog silver både i sprintstafetten och i skiathlon innan hon blev för sjuk för att tävla mer i OS. Hon vilar som planerat från nästa veckas tävlingar i Lahtis, men ska vara tillbaka när världscupen drar till Norge om två veckor.

– Jag är frisk och tränar igen, sade Haag, som efter uppackning hemma i Östersund åker till Orsa först under Vasaloppsveckan.

– Om jag ska åka Vasaloppet? Absolut inte!

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons