Annons

Eriksson ger kaptensbindeln tummen upp

För en gångs skull lyssnade fotbollspamparna.
Fifas officiella kaptensbindlar till VM, varav en liknar den uppmärksammade "One Love"-bindeln, får tummen upp från Magdalena Eriksson.
– Det är exakt samma färger, det är väldigt likt. Så för min del känns det okej, säger den svenska landslagsbacken.
Fotboll • Publicerad 4 juli 2023
Magdalena Eriksson under damlandslagets pressträff på tisdagen inför VM i Nya Zeeland och Australien.
Magdalena Eriksson under damlandslagets pressträff på tisdagen inför VM i Nya Zeeland och Australien.Foto: Adam Ihse/TT
Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har tagit fram åtta godkända kaptensbindlar till damernas fotbolls-VM.
Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har tagit fram åtta godkända kaptensbindlar till damernas fotbolls-VM.Foto: Foto: Fifa.

Flera landslag ville bära den så kallade "One Love"-bindeln under herrarnas VM i Qatar förra året, men samtliga backade efter att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) hotat med sportsliga bestraffningar.

Även i damernas VM i Australien och Nya Zeeland, med start den 20 juli, riskerar landslagen straff om de inte använder Fifas officiella bindlar.

Annons

Skillnaden nu är att Fifa tagit till sig av kritiken och lanserat åtta officiella kaptensbindlar, alla med olika ställningstaganden. En är snarlik "One Love"-bindeln och har också ett flerfärgat hjärta men med texten "Unite For Inclusion".

Bra kompromiss

Spelarna verkar nöjda med kompromissen.

– Det som känns väldigt positivt är att Fifa har tänkt till ordentligt sedan VM i Qatar. De har utarbetat en strategi med bindlarna, att det inte bara är en bindel utan att den är kopplad till en välgörenhetsorganisation, säger Magdalena Eriksson.

Den nyblivna Bayern München-backen är en av spelarna som har vikarierat som lagkapten i Sverige när ordinarie kaptenen Caroline Seger saknats. Hon har också varit direkt delaktig i framtagandet av de åtta VM-bindlarna.

– Det är första gången, vad jag vet, som Fifa har haft med spelare i processen. Förhoppningsvis blir det praxis framöver.

– Jag kände att de verkligen lyssnade på vad vi tyckte och några grejer ändrades efter att vi hade varit där. Då lyssnar man ju faktiskt, då är det inte något man bara gör för att det ska se bra ut.

Chelseamålvakten Zecira Musovic gillar också att Fifa låter landslagen själva välja vad de vill ta ställning för. Får hon bestämma blir det en svensk kaptensbindel som inkluderar så många som möjligt.

– Frågar du mig tycker jag att man ska ha en bindel som inkluderar allihop, oavsett vad du har för bakgrund, färg på huden eller vem du älskar. Det ska inte spela någon roll utan det ska vara ett krav, tycker jag, om man är med i ett så stort mästerskap att man accepterar varandra och respekterar varandra, säger Musovic.

Tar beslut på plats

Vilken eller vilka bindlar som Sverige kommer att använda bestäms först nästa vecka. Då har hela laget, inklusive lagkaptenen Caroline Seger, landat i Nya Zeeland för att inleda förberedelserna inför VM-premiären mot Sydafrika i Wellington den 23 juli.

– Vi ska först bestämma om vi ska köra med en bindel eller om vi ska köra med alla, steg för steg. Och om vi bara kör med en bindel, vilken bindel vill vi stå för då? Så det får vi se när hela laget är samlat, vi får köra en demokratisk process, säger Magdalena Eriksson.

Annons

Hon medger dock att hon gillar "One Love"-kopian:

– Det blir ingen "One Love"-bindel, men jag tycker att deras ”inclusion”-alternativ – det är exakt samma färger, det är väldigt likt. Så för min del känns det okej att ha som ett alternativ.

Fakta: VM-bindlarna

Fifa har tagit fram åtta godkända kaptensbindlar till damernas fotbolls-VM. Varje bindel har ett budskap tryckt på sig. Dessa har Fifa valt i samråd med de 32 deltagande nationerna, med spelare och med representanter för FN.

De åtta budskapen gäller bland annat stöd för ursprungsbefolkningar, jämställdhet, allas rätt till utbildning och kampen mot svält.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons