Annons

Erik Jullander: En onödig poängförlust av Elfsborg

Allt var egentligen upplagt för tre hemmapoäng. Elfsborg hade tur med ett avgörande domslut och dessutom tvåmålsledning två gånger om. Det borde räcka mer än väl mot en nykomling som J-Södra.
Publicerad 22 maj 2016
Onödiga kort som kostar – i kommande söndags match i Norrköping måste Elfsborg spela utan innermittfältsduon Viktor Claesson och Marcus Rohdén.
Onödiga kort som kostar – i kommande söndags match i Norrköping måste Elfsborg spela utan innermittfältsduon Viktor Claesson och Marcus Rohdén.

Ändå räckte det inte – och Elfsborg kan inte skylla raset på någon annan än sig själva.

J-Södra startade matchen med bara en spelare som hade gjort mål i allsvenskan tidigare. I första halvlek kunde gästerna ha fått ett gyllene läge när Per Frick slog bollen ur straffområdet med handen men domarens signal uteblev.

Annons

När Marcus Rohdén bjöd på friläget som ledde till 2–1-reduceringen var det tydligt att gästerna från Smålands Jerusalem fick en helt annan tro på att det kunde bli något av utflykten till Borås. Trots Viktor Prodells snabba replik till 3–1 efter Rohdéns fina framspelning.

Rohdén var inblandad i mycket men han var bevisligen för het denna varma försommarkväll. I samband med 2–1-målet kunde han ha fått sitt andra gula kort när han ryckte en motståndare i armen. Två minuter senare nöjde sig domaren Bojan Pandzic med en arg blick efter något mindre väl valt ord från Rohdén.

Hauger borde ha ersatt Rohdén i stället för Frick när Magnus Haglund bytte i 74:e minuten. Sex minuter därefter kom Rohdéns inte oväntade andra varning i matchen.

Evighetsmaskinen från Hössna var i alla fall karl för sin hatt och bad lagkamraterna om ursäkt för sitt agerande efteråt. En självkritik som lagkamraten Lasse Nilsson inte varit i närheten av att utstråla efter sitt röda kort i Örebro förra helgen.

Kort kostar. Elfsborg har nu tappat viktiga poäng i numerärt underläge två gånger på en vecka.

Det kostar dessutom på längre sikt. I kommande helgs tuffa möte med svenska mästarna saknas innermittfältsduon Marcus Rohdén och Viktor Claesson – den sistnämnde fick säsongens tredje varning när han väl yvigt protesterade mot ett domslut.

Dags för det sena och hittills synnerligen anonyma norska lånet Thomas Kind Bendiksen att visa vad han går för i Norrköping?

Före matchen mottog nyblivna fotbollspensionären Daniel Mobaeck välförtjänta hyllningar från arenan som han 2005 blev först i allsvenskan med att göra mål på.

Han värvades som forward, blev landslagsmässig som högerback och spelade på i princip alla positioner som en utespelare kan tänkas göra innan skador tvingade honom att lägga av.

En av höjdpunkterna i Elfsborgskarriären var miljonmålet mot Debrecen i Champions League-kvalet 2007. Hans halvträff i Ungern ledde till mötena med Valencia och Uefacupens gruppspel.

Annons

"It was a wrong hit", sa mångsidige Mobaeck till ungersk tv efteråt.

TRE SNABBA

För övrigt…

…var J-Södra-inhopparen Liridon Silkas monsterträff till 3–2 ett stycke fantastiskt fotbollsgodis. Det lär han aldrig göra om.

…blev Adam Lundqvists skott till ett perfekt inlägg fram till 1–0-målet. Så kan man också göra årets första assist.

…kunde Simon Hedlund med lite flyt ändå ha gjort 4–3 på tilläggstid, men målvakten var bra med.

Erik JullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons