Erik Jullander: Den här sortens segrar kan vända trender

Ett segerjubel mer av lättnad än av glädje. Med bottenstriden hotfullt nära reste sig Elfsborg på nio och skaffade sig lite arbetsro. Åtminstone tillfälligt.
Publicerad 18 maj 2017

Det hade hunnit bli den 89:e minuten när Lasse Nilsson fick läget utanför straffområdet och slog till med ett välplacerat skott längs marken in i bortre hörnet.

Ett ögonblick av klass i en annars synnerligen slätstruken insats från Elfsborgs sida.

Allsvenskans enda segerlösa lag, AFC, ställde upp med ett lågt lag som gjorde det så trångt som möjligt i närheten av det egna straffområdet och som fördröjde spelet så gott det gick vid fasta situationer.

I kontringslägen gick det däremot undan. I den åttonde minuten small det i Kevin Stuhr Ellegaards ribba och bara några minuter senare tog bortalaget ledningen från straffpunkten.

Som om inte genomklappningen mot Östersund eller raset mot Sirius senast var tecken nog – nu spelade Elfsborg en hel halvlek mot jumbon AFC utan att egentligen hota någon gång.

När till och med en bollbegåvning som Simon Olsson slår bort så många bollar så signalerar det något.

Elfsborg våren 2017 mår inte bra.

Magnus Haglund har stått ovanligt mycket i skottgluggen under den tuffa säsongsinledningen men en sak lär han inte få kritik för: för tidiga byten.

Trots den svaga inledningen dröjde det nästan 25 minuter av den andra halvleken innan förste man från bänken fick chansen att förändra matchbilden.

Vid det laget hade Joakim Nilsson nickat in kvitteringen men det förväntade massiva trycket mot AFC:s mål uteblev. Tur att Lasse Nilsson, 35, är hyggligt snabbuppvärmd när han väl får chansen att komma ut ur frysboxen.

2–1 i slutminuten ger andra lyckokänslor än kassaskåpssäkra 3–0-segrar. Det är den här typen av segrar som kan vända dåliga trender.

"Förhoppningsvis kan detta hjälpa oss på vägen, så att vi inte har så många rädda fotbollsspelare”, sa matchhjälten efteråt.

"Rädda fotbollsspelare." Det säger en del om hur stämningsläget i truppen har varit efter två oavgjorda och två förluster på fyra omgångar.

Nu finns det skäl att tro på ett något mer avslappnat Elfsborg mot Jönköping på måndag. Och på att lagets effektivaste målskytt – tre mål på tre inhopp har Nilsson nu gjort – får mer speltid.

En akut sak att fundera på inför nästa match är mittfältsproblemet. För tillfället är inte Simon Olsson och Issam Jebali någon optimal duo på den centrala mittfältet.

Kanske går det att göra plats för Rasmus Rosenqvists kvicka fötter där. Jebali längtar sig uppenbart tillbaka till en plats längre upp i banan, där han dessutom utgör ett större hot för motståndarna.