Annons

Erik Jullander: Erik Jullander: Bosse Bank lämnar inte med flaggan i topp

Bosse Johansson är en ordförande att minnas. Han var med om att bygga upp Elfsborg till en modern stormakt men när han nu väljer att lämna blåser det betydligt snålare.
Erik JullanderSkicka e-post
FOTBOLL • Publicerad 12 september 2017
Erik Jullander
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bosse Johanssons tid som ordförande i Elfsborg har präglats av framgång men det senaste året har varit tuffare, konstaterar BT:s fotbollskrönikör.
Bosse Johanssons tid som ordförande i Elfsborg har präglats av framgång men det senaste året har varit tuffare, konstaterar BT:s fotbollskrönikör.Foto: Anders Robertsson

Inte så många inom fotbollen visste vem 39-årige Bosse Johansson från Härjedalen var när han i mars 2005 valdes som ny ordförande efter Sture Svensson - även om Johansson vid det laget redan hade sitt första gulsvarta styrelseår bakom sig.

”Bosse Bank” gjorde som i yrkeslivet – en snabb karriär mot toppen.

Annons

2004 var Elfsborg fortfarande ett blekt mittenlag som slutade nia i tabellen – på samma poäng som Sundsvall men med sämre målskillnad.

Sedan föll många bitar på plats samtidigt. De unga tränartalangerna Magnus Haglund och Peter Wettergren växte i sina roller, Borås Arena byggdes och från England plockades såväl Anders som Mathias Svensson hem.

Publiken drogs till arenan och inte blev haussen sämre av det oväntade SM-guldet 2006.

Bosse Johansson lanserade tidigt visionen om att utmana storstadsklubbarna. Förutsättningarna med ny arena och hemvändande storstjärnor var gynnsamma men inte desto mindre ledde Johansson skickligt organisationen som på kort tid gick från allsvensk medelmåtta till ständig toppkandidat.

Med ”Bosse Bank” fick föreningen en trygg ordförande med rätt kompetens för uppdraget, som han har älskat. Han tar gärna plats i rampljuset (och talar om ”en stor dag i IF Elfsborgs historia”) för att berätta om de senaste framgångarna men har heller inte backat undan när ämnena har varit tyngre.

13 år är en evighet på en ordförandepost i dagens elitfotboll. Under den tiden har exempelvis IFK Göteborg haft sex olika personer som har svingat ordförandeklubban.

Kontinuiteten har skänkt trygghet och blivit en konkurrensfördel jämfört med klubbar där det har svajat mer.

Samtidigt får Johansson inte äran att avsluta eran med flaggan i topp. Elfsborg 2017 är en förening som är på väg åt fel håll.

Det märks på stämningen i spelartruppen. BT avslöjade i våras att spelarna haft en intern omröstning om managern Magnus Haglund som visade att förtroendet var som bortblåst. Johansson satte då hårt mot hårt, förnekade kännedom om saken och Haglund fick sitta kvar.

Det märks i tabellen – om den aktuella åttondeplatsen kvarstår är det Elfsborgs sämsta tabellplacering sedan 2004.

Annons

Det märks på publiktappet – de officiella siffrorna över ”sålda biljetter” dippar och allsvensk fotboll på Borås Arena har aldrig varit så dåligt besökt.

Beslutet att inte ställa upp för omval är rätt. Elfsborg behöver en ny ledare för att kunna utmana toppen igen – såväl vid styrelsebordet som i omklädningsrummet.

Annons
Annons
Annons
Annons