Annons

Elfsborgsspelarnas hemliga guldbonus: "Betalt efter prestation"

Allsvensk seger och Europasuccé innebär jackpot för spelarna i Elfsborg. Laget har nu en hemlig guldbonus på 2,4 miljoner kronor.
Sport • Publicerad 6 februari 2010
Foto: Bengt Lagerstedt
Foto: David Axelsson BT/Scanpix

– Klubben har ambitioner och gör vi det bra ska vi belönas, säger Emir Bajrami.

För bara några år sedan införde Elfsborg ett helt nytt bonussystem – att spelarna får betalt efter resultat över en hel säsong.

Annons

Efter ett möte mellan spelarrådet och klubbledningen spikades fasta summor för placering i allsvenskan och procent på nettointäkterna från ett eventuellt Europacupspel.

– Vi har ett bonussystem som bygger på våra målsättningar. Utan att diskutera några summor tycker jag att vi har landat i en bra mix, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Uppgifter till BT säger att spelartruppen efter den senaste förhandlingen får 2,4 miljoner för ett allsvenskt guld. 1,8 miljoner för en andraplats, 1,4 för en tredje och en miljon jämnt för en fjärde, som också innebär sista biljetten ut i Europa.

Utöver det är spelarna garanterade 20 procent på nettointäkterna som Europaäventyren genererar. Ett år som 2007, när Elfsborg kvalade till Champions League, gjorde klubben ett netto på över tio miljoner varför belöningen, allsvenskan inkluderat, blev över tre miljoner kronor.

– Spelarna ska ha betalt efter vad man presterar och för mig känns det här som ett sunt upplägg, säger Andreasson.

Efter varje säsong är det sedan upp till spelarna själva hur man vill fördela pengarna inom gruppen – beslutet har hela tiden hittills varit att dela jämnt.

– Visst, man har olika roller i ett lag och vissa gör mer matcher än andra, men för mig känns det givet att alla ska ha lika. Lön är en sak, bonusar är något man når tillsammans, säger Mathias Florén.

Känns det självklart med ett bonussystem?

– Det tycker jag. Är klubben framgångsrik ska vi ta del av det.

Emir Bajrami är av samma uppfattning:

Annons

– Infriar vi klubbens målsättningar känns det riktigt och det gäller att prestera över en hel säsong för att belönas.

Bajrami fick sin första bonus efter guldsäsongen 2006 – och har efter det röstat för jämn fördelning inom gruppen.

– Om jag bara gör ett inhopp på tio minuter är jag ändå väldigt delaktig i det vi gör. Det är inte så mycket att snacka om, säger han.

Spelartruppens bonusersättning

Allsvenskan

1) 2,4 miljoner kronor

2) 1,8 miljoner

3) 1,4 miljoner

4) 1,0 miljoner

5-) 0 kronor

Utöver eventuell allsvensk bonus erhåller sedan laget 20 procent av nettointäkterna från Europacupspelet.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons