Annons

Elfsborg vrider klockan tillbaka

Elfsborgs intresse att få hem Stefan Ishizaki från USA förvånar. Det känns som att vrida klockan tillbaka.
Sport • Publicerad 4 november 2014
Foto: 

Jag har absolut inga problem med Ishizakis fotbollskvaliteter eller ålder. Han är ännu bara 32 år och har rimligen några säsonger kvar på elitnivå.

Tveklöst skulle Ishi bli en stor tillgång för AIK, för IFK Göteborg, för Helsingborg. Ja, för vilken annan allsvensk klubb som helst utom just Elfsborg som han tröttkörd lämnade i fjol.

Annons

Frågetecknet gäller nämligen toppfotbollens framtid i Borås.

Föreningen lär vara överens med Magnus Haglund som manager. Han återvänder då till den miljö där han verkade under åtta medaljdoftande år.

Haglund gjorde stor nytta i skapandet av "nya proffsiga Elfsborg". Därom råder inga tvivel.

Tveksamheten handlade om något annat. Nämligen att både spelare, supportrar, sponsorer hann tröttna under hans långa gärning. De sista två säsongerna gick spelet i stå, laget utvecklades inte.

Därför krävde jag ett tidigare tränarbyte.

Vid en comeback av Magnus Haglund borde grundtanken vara: nu börjar vi om, nu bygger vi nytt. Det skulle jag applådera.

Istället tycks klubben sträva åt motsatt håll. Gamla drömmar blir som nya. Nostalgiskt skimmer övertrumfar fräscht framåttänkande.

På annat sätt är svårt att tolka genomlysningen av spelartruppen.

Redan i fjol fick Jörgen Lennartsson order om att fasa ut största stjärnan, Anders Svensson. Det misslyckades och ledde till cheftränarens eget fall ut i kylan.

Nu tycks Svensson på väg att förlänga kontraktet. Nästa år fyller han 39 och lär inte bli smidigare att hantera för Haglund. De hade sina ideologiska duster senast det begav sig.

Annons

Vid sidan om Svensson och Ishizaki har en rad andra tunga namn deltagit i stora delar av medaljresan med Magnus Haglund: Lasse Nilsson, 32, Jon Jönsson, 31, Andreas Klarström, 37, Abbas Hassan, 29, och Johan Larsson, 24,.

Någon lär väl försvinna. Men känslan är ändå att riktningsförändringen går åt fel håll.

Inte heller lär det bli enklare för Elfsborgs duktiga talanger att ta klivet upp i A–laget. Under sin förra epok visade Haglund knappast vilja att släppa de unga när det fanns mer etablerade att nyttja.

Här har den gångna säsongen tagits radikala grepp. Med Klas Ingesson vid rodret fick löftena ofta chansen, icke sällan på bekostnad av erfarna spelare.

Det är så man tillför ett fotbollslag energi. Vi har sett snabba resultat. Sebastian Holmén är i dag given mittback och Adam Lundqvist lika gjuten vänsterback. Simon Hedlund (26 matcher)och Arber Zeneli (15) har också skaffat mycket rutin.

Elfsborgs intresse för Tobias Hyséns känns mer begripligt än för Stefan Ishizaki.

Dels är behovet av en skarp toppforward större än av en mittfältare där besättningen redan håller. Dels vore den förre Blåvitt-stjärnan rätt sort att få in i truppen, en positiv och medryckande som har något nytt att tillföra.

Dessvärre från Borås-perspektiv tycks han alltför starkt förknippad med Göteborg och IFK. Inte så underligt kanske, med tanke på att han är fjärde generationen i föreningen.

JA!

Stefan Ishizaki är i händerna på sin klubb Los Angeles Galaxy.

Annons

NEJ!

Om familjen vill till Sverige lär inte en flytt vara omöjlig.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons