Annons

Elfsborg vaknade när drömmen slocknade

En omväg tog dem till möjligheten att rädda allt. En tro att möjligheten fanns gav dem chansen. I kväll kan Elfsborg skriva historia.
Sport • Publicerad 28 augusti 2014
Foto: 

– Det var i princip vår viktigaste match i år. Svenska Cupen är vår chans att komma ut i Europa, säger Marcus Rohdén medan larmet från nödutgången tjuter och det sticker i näsan från linimentdoften från omklädningsrummet.

Mittfältaren som punkterade matchen med sitt 2-0-mål är sist kvar av Elfsborgsspelarna. De har besegrat Kristianstads FF i Svenska Cupens andra omgång med 4-0 inför 786 huttrande åskådare i novemberregnet. När Marcus vandrar ut till bussen släcks Kristianstad IP ned för den här säsongen. Medan lamporna slocknar försvinner Elfsborgsbussen. Snart är det enda som syns baklyset på bussen som tänts. Europa lever.

Annons

Efter en säsong, där gruppen inte var i harmoni, ledde till att tränaren Jörgen Lennartsson fick lämna jobbet mitt under säsongen. Året symboliserades när Malmö FF på Borås Arena säkrade guldet medan hemmaspelarna med sänkta huvuden lämnade planen. Efter den avslutande omgången stod det klart att sjätteplaceringen inte gav Elfsborg något Europaspel. En väg fanns kvar – nämligen att vinna cupen. Något Boråsklubben inte gjort sedan Assyriska FF besegrades på Råsunda 2003 med 2–0. Dubbel målskytt den gången – Lasse Nilsson.

2013 blev 2014. För Elfsborg är det stora kontraster mellan åren. Truppen rensades ut, unga egna spelare fick större förtroende och lönebudgeten minskade markant. Budskapet från föringen löd att man återigen skulle finna den egna identiteten. När cupgruppspelet väl började fick Östersunds FK, Rynninge IK och Östers IF se sig förpassade från förstaplatsen. Elfsborg sprang genom gruppen med idel segrar – vilket gav dem hemmaplansfördel i kvartsfinalen.

På Borås Arena måndagen den 24 mars klarar inte BK Häcken av att slå di Gule. Marcus Rohden prickar rätt på ett inlägg från vänsterbacken Niklas Hult. Efter matchen talas det om ett eventuellt miljonregn.

– Det hade varit en fantastisk superbonus som hade reparerat fjolårets förlust, säger Bosse Johansson, när laget är två segrar från en kvalplats till Europaspelet.

Semifinallotten föll på IK Sirius FK, överraskningslaget från Uppsala. På sin väg fram till semifinalen hade de bland annat slagit ut Elfsborgs nemesis IFK Göteborg. Uppsala välkomnar laget från Sjuhärad den 1 maj med snö(!). Morgonen är aningen panikfylld innan snön skottats undan och planen är spelklar för en match som uteblir – Boråsarna är överlägsna och nyförvärvet Viktor Prodell briljerar. En nick, en chipp och en straff senare är han tremålsskytt. 4–1 står det på tavlan när domaren Andreas Ekberg blåser av och i det slitna omklädningsrummet i Studenternas innandöme myser Klas Ingesson.

– Du hann med det mesta i dag Hedlund, säger Klas och skrattar.

Anledningen är att Hedlund förutom en assist och en ordnad straff hann med mer. Plötsligt i första halvlek lämnade yttern planen. Skadad? Inte direkt – ett toabesök stod på agendan. Fem minuter senare stod han vid sidlinjen och gestikulerade att han ville in på planen igen.

Elva år efter senaste cupsegern var Råsunda utbytt mot Friends Arena. Assyriska FF stod inte som motståndare utan Helsingborgs IF. Att det är final syns på sidlinjen. Janne Mians sedvanliga träningsoverall är utbytt.

– Cupfinal, Friends Arena, nationalsången – det är klart jag måste coacha i kostym då! Jag bestämde mig för det tidigt, så fort vi blev klara för final, förklarar han.

En sak var sig likt – i Elfsborg startade Lasse Nilsson och Borlängesonen höll sig påpassligt framme på en hörna och petade in segermålet.

Annons

– Jag har spelat två cupfinaler och avgjort båda. Å andra sidan var det elva år sedan sist. Men det är jätteskönt och kul, säger guldhjälten omringad av journalister.

Länge såg det ut som att det var här resan stannade. Inter Baku från Azerbajdzjan, i den andra kvalomgången till Europa League, stormade fram i sina omställningar på ett Borås Arena. Endast ineffektivitet från azerierna gjorde att förlusten hölls nere till 0–1.

– Tittar man tillbaka på matchen så inser man att de har otroligt mycket frilägen. Absolut att vi ska vara glada att det inte blir två, tre eller fyra noll, säger Marcus Rohdén direkt efteråt.

Ett lags ineffektivitet är ett annat lags möjlighet. På bortaplan lyckas Elfsborg med något få trodde. 120 minuter är spelade. Sebastian Holmén betraktar bollen som ligger på straffpunkten. Mål och Elfsborg är vidare. Inom sig är han inte nervös utan ser möjligheten till en revansch för sitt eget debacle mot IFK Norrköping, där han var inblandad i fyra baklängesmål.

Kevin Stuhr Ellegaard är övertygad – Holmén kommer att sätta den. Bollträffen är bra. Georgi Lomaia i målet är chanslös. Förlusten på hemmaplan är betydelselös när Holmén iklär sig hjälterollen på en resa som tar boråsarna till Island.

FH Hafnarfjördar lyckas inte stoppa Per Frick på konstgräset. Hemmamatchen slutar 4–1 och avancemanget beskrivs som klart. På Island förvandlas det utmärkta utgångsläget till ett drama. Sin slutpunkt får det när Mikkel Beckmann lobbar in reduceringen till 1–2 på tilläggstiden. Innan dess var det ett skakat Boråslag. Klas Ingesson följde matchen från soffan hemma.

– Jäkligt skönt att det är över, det var lite panikartat, säger han.

– Jag har mått sämre efter en förlust. Vi tog oss vidare och det var vad det handlade om, säger Sebastian Holmén.

Aldrig tidigare har cupsegraren i Sverige klarat av att ta sig in i huvudturneringen. Marcus Rohdén pustar ut efter holmgången hemma mot Rio Ave FC i playoff. Efter en övertygande första halvlek tappar laget orken i andra, men håller undan till en 2–1-seger. Nu står 90 minuter mellan miljoner och sportslig framgång. Ett hemvävt lag har chansen att ta sig lika långt som fjolårets storsatsning. En framgång som kan rädda det ekonomiska misslyckandet i fjol och bleka minnet av sjätteplatsen. Marcus blickar tillbaka och berättar att gruppen tidigt satte upp cupen som ett huvudmål för i år. På frågan om han trodde på Europaspel när han stod i Kristianstad svarar han.

– Nja... man visste att det var en lång väg. Samtidigt visste vi att vi har en bra trupp. Vi ska göra allt i returen för att få ett resultat som gör att vi tar oss vidare.

Andra halvlek mot Rio Ave FC återstår. Borås Arena lyser när spelarna lämnar den.

Christian Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons