Elfsborg tappade segern i slutskedet

Elfsborg ledde borta mot Sundsvall, och såg ut att ha kontoll. Men i slutminuterna kunde hemmalaget kvittera.
FOTBOLL • Publicerad 26 april 2017
Simon Lundevall är sjuk och missar kvällens allsvenska match. Foto: Andreas Carlsson

– Jag tycker att vi skall leda efter första halvleken, säger Per Frick till Cmore.

Frick gjorde Elfsborgs ledningsmål i den 53:e minuten, snyggt framspelad av Jesper Manns. Frick slog till på boråsarnas nionde högkaratiga målchans. Det var 7–2 i målchanser och 8–2 i avslut mot mål till Elfsborg i halvtid, men ändå mållöst.

Trots att Simon Lundevall blev magsjuk på förmiddagen och tvingades se matchen från hotellet skapade alltså boråsarna mycket i offensiven.

Man satte en hög press på Sundsvall och vann ofta bollen högt. Efter ledningsmålet backade dock boråsarna lite och försökte spela av matchen.

Det såg länge ut att vara en bra taktik. Med tio minuter kvar såg det tröttkörta hemmalaget ut att vara besegrat.

Men ett dubbelbyte i minut 81 gav Sundsvall energi. Och när Elfsborgsförsvaret somnade till i 85:e minuten kunde Peter Wilson nicka in kvitteringen från nära håll.

På slutet var det Sundsvall som var det bättre laget, och Linus Hallenius var nära att även fixa ett segermål.

Totalt sett borde dock Elfsborg ha vunnit matchen. Man vann BT-sportens räkning av målchanserna med 11–5 och avsluten mot mål med 11–4.

Både IFK Göteborg–Hammarby och Örebro–Häcken slutade också oavgjorda, vilket gör att Östersund, som vann med 3–1 i Eskilstuna, blev dagens stora segrare. I den haltande tabellen är det nu en poäng mellan fyran Elfsborg och tian Norrköping. Östersund avancerade från negativ kvalposition till sjunde plats.