Annons

Ekdal avstängd – då tar Olsson mer ansvar

Kristoffer Olsson, 26, dömde ut prestationen mot Grekland i september.
Både sin egen och lagets.
Mot Georgien får han på nytt klara sig utan Albin Ekdal.
Fotboll • Publicerad 10 november 2021
Anastasios Bakasetas bryter fram mellan Mattias Svanberg (till vänster) och Kristoffer Olsson i VM-kvalet i Aten. Bakasetas gjorde ett av målen i grekernas 2–1-seger. Mot Georgien får centrala mittfältsduon Olsson-Svanberg troligen en ny chans.
Anastasios Bakasetas bryter fram mellan Mattias Svanberg (till vänster) och Kristoffer Olsson i VM-kvalet i Aten. Bakasetas gjorde ett av målen i grekernas 2–1-seger. Mot Georgien får centrala mittfältsduon Olsson-Svanberg troligen en ny chans.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Olsson och veteranen Ekdal briljerade på det centrala mittfältet i 2–1-segern mot Spanien.

I Aten några dagar senare satte en skada stopp för Ekdal. Likt resten av laget var Olsson inte sig lik – och samarbetet med Ekdals ersättare Mattias Svanberg var långt från optimalt.

Annons

Vad som var hönan och vad som var ägget i Sveriges hittills enda förlust i VM-kval var och är något för slipade fotbollstaktiker att bena ut.

Var saknaden av Ekdal för stor? Hade det gjort någon skillnad om han spelat?

Förbundskaptenen Janne Andersson hittade förklaringar som både var kollektiva och på individnivå – och noterade att Grekland var ett motstånd som krävde en topprestation för att rå på.

Ekdal avstängd

Något som visade sig i returen på Friends arena en månad senare. Det krävdes en riktigt stark andra halvlek för att vinna en match som före pausen dominerades klart av grekerna.

Negativt i allt det positiva: Ekdal drog på sig sitt andra gula kort och får se mötet med Georgien från läktaren.

Andersson offentliggör sin startelva först 75 minuter före avspark, men högst sannolikt får Olsson och Svanberg en ny chans i Batumi på torsdagskvällen.

Olsson ser fram mot matchen.

– Det är en lite speciell känsla när man kommer hit och det ska avgöras. Det ska bli jättekul, så klart. Det gäller att vi kommer upp i nivå och att vi går till VM.

– Det är därför vi är här, ända sedan första matchen har det varit vårt mål. Nu har vi satt oss i ett väldigt bra läge och det ska bli otroligt kul.

TT: Hur påverkas ditt spel, din roll av att Albin Ekdal inte är med?

Annons

– Inte så mycket, så här på förhand. Det är klart att vi har spelat mycket ihop. När man spelar med någon mycket lär man känna varandra. Nu är Albin avstängd och jag kommer att spela med någon annan. Man går inte in med ett annat "mindset", men det är klart att man anpassar sig efter den man spelar med. Så är det. Det beror också på vilka direktiv som kommer från Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten). Det kan vara lite speciella grejor när man spelar med någon annan.

TT: Känner du att du får ta ännu mer ansvar utan Ekdal?

– Automatiskt blir det nog lite så. Jag har varit med de senaste matcherna och under de senaste åren och det är klart att man försöker ta det.

Lärorik förlust

Svanberg, som går starkt i klubblaget Bologna, säger att han reflekterat en del över förlusten i Aten.

– Jag lärde mig väldigt mycket. Vi började bra, man kanske blev bekväm när man hade en bra känsla. Man lär sig att inte ta förhastade steg utan det gäller att jobba sig in i matchen igen. Den är 90 minuter lång.

Spelar han med Olsson blir det deras tredje tävlingsmatch från start tillsammans. Den första var EM-kvalavslutningen mot Färöarna för två år sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons