Efter skräckskadan – förlust i comeback

Max Friberg gjorde comeback efter skräckskadan – och blev målskytt i straffläggningen.
Men det hjälpte inte serieledande Frölunda tillbaka till vinnarspåret. Luleå vann med 3–2 efter straffar sedan Jack Connolly avgjort.
Ishockey • Publicerad 2 december 2021
Max Friberg gjorde comeback i Frölundas bortamatch mot Luleå.
Max Friberg gjorde comeback i Frölundas bortamatch mot Luleå.Foto: Pär Bäckström/TT

Det blev en poäng för Frölunda, men andra raka strafförlusten och den tredje förlusten på de fyra senaste matcherna.

Luleå, SHL:s formstarkaste lag, tog fjärde raka segern och ligger sexa.

– En tuff match och en viktig seger för oss, säger Connolly till C More.

Max Friberg gjorde comeback efter sin skräckskada där han den 4 november i hemmamötet med Malmö fick Markus Lauridsens skridsko i lårmuskeln. Med blodet forsande från benet hjälptes han snabbt av isen och opererades dagen efter.

Mål på straff

Friberg är nöjd med att vara tillbaka så snabbt.

– Det känns väldigt kul så klart. Jag är inte skapt för att stå vid sidan av, säger han till C More.

Friberg var klinisk på sin straff i avgörandet – men Luleå drog längsta strået.

Toppmötet tog målmässig fart i andra perioden med varsitt mål i numerärt överläge.

Joel Lundqvist smällde in ledningsmålet på passning från Ryan Lasch i spel fem mot tre, men bara drygt tre minuter senare fick hemmalaget powerplay och Konstantin Komarek sköt kvitteringen.

Efter drygt fem minuter av tredje perioden kom hemmalagets 2–1 genom Juhani Tyrväinen vars skott gick via Frölundaforwarden Johan Sundström och ställde målvakten Matt Tomkins.

"För ineffektiva"

Men Frölunda kom tillbaka. Jens Olsson frispelade Patrik Carlsson som var klinisk i friläget mot Jesper Wallstedt och satte 2–2 i sin 400:e SHL-match för Frölunda.

– Vi var lite för ineffektiva för att få med oss en poäng till. Det känns surt, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg till C More.

Serietvåan Rögle, en poäng efter Frölunda, kom tillbaka efter två raka förluster och vann med 4–2 över Brynäs. Dennis Everberg gjorde två mål och spelade fram till ett.

Timrås lyft i bottenstriden fortsätter. Nykomlingen tog tredje raka segern, och den femte på de sex senaste matcherna, genom att vinna över formsvaga krislaget Malmö med 4–2.

Efter drygt sju mållösa perioder fick Malmö äntligen utdelning. Ponthus Westerholm bokfördes för målet, men fick hjälp av hemmabacken Joey LaLeggia och Malmö ledde med 2–1 efter första perioden.

Men sedan rasade allt. Timrå gjorde två mål på tre minuter i början av andra perioden och sedan fyllde Ty Rattie på med sitt elfte mål för säsongen fram till 4–2.

Malmös förlust var den femte raka och pressen på tränaren Joakim Fagervall blir allt hårdare.

Regerande mästarlaget Växjö bröt sin förlustsvit på fem raka förluster och vann borta mot Linköping med 2–1. Olle Lycksell blev matchvinnare knappt fem minuter före slutet.