Annons

Duplantis över sex meter i Monaco: "Coolt"

Stjärnduellen kom av sig i Monaco.
Det hindrade inte Armand Duplantis från att hoppa högre än vad någon annan stavhoppare gjort utomhus hittills i år.
Friidrott • Publicerad 14 augusti 2020
Armand Duplantis klarade sex meter i DL-galan i Monaco.
Armand Duplantis klarade sex meter i DL-galan i Monaco.Foto: Matthias Hangst/AP/TT

Årets första Diamond League-gala blev inte som alla andra galor.

Inte bara på grund av coronapandemin – 5 000 åskådare hade trots allt bänkat sig på läktarna i Monaco – utan också för att Duplantis konkurrenter strök sig en efter en inför att herrarnas stavhoppstävling skulle börja.

Annons

Till slut kom bara fem hoppare till start.

Duplantis störste konkurrent, amerikanen Sam Kendricks, drog sig ur kort innan tävlingsstart sedan hans stavar inte kommit fram till Monaco. Enligt SVT låg de kvar hemma hos tumskadade storstjärnan Renaud Lavillenie i Frankrike.

En miss som betydde att Duplantis fick tävla mer eller mindre mot sig själv.

Det gick ganska bra.

"Låter coolt"

Efter att ha klarat ingångshöjden 5,60 i första försöket flög svensk-amerikanen vidare inför en euforisk publik och stannade inte förrän han var över sex meter. "Mondo", som hade hoppat 5,94 som bäst utomhus tidigare i år, rev två gånger på sex meter men tog sedan höjden i tredje försöket.

Därmed blev han först i år att hoppa över sex meter.

Efteråt pustade han ut.

– Jag är glad att komma över sex meter igen. Det var vad jag ville på den här galan. Jag ville visa alla andra och mig själv att jag är i sexmetersform. Sex meter låter coolt, säger Duplantis till SVT.

Ringrostig

Efter att redan ha vunnit tävlingen försökte han sedan på 6,15 meter, men rev ut sig.

– Jag hade problem med ansatsen hela dagen. Det är en rytmgrej. Jag är nog lite ringrostig efter att inte ha tävlat, säger Duplantis, som saknade att tävla mot Kendricks, dubbel regerande världsmästare.

Annons

– Det var en besvikelse. Jag ville tävla mot Sam. Jag fick reda på det precis innan tävlingen började att hans stavar inte var här. Det var lite segt.

Belgaren Ben Broeders slutade tvåa och Ernest Obiena, Filippinerna, trea.

Duplantis har världsrekordet på 6,18 meter som han hoppade inomhus i februari i år.

Ytterligare två hoppare saknades i tävlingen förutom Kendricks. Franske Valentin Lavillenie tvingades kasta in handduken sedan han testats positivt för coronaviruset, och hans landsman Thibaut Collet, stoppades från deltagande sedan han varit i kontakt med en smittad person.

Svenske löparstjärnan Kalle Berglund slutade tia på 1 500 meter, landsmannen Suldan Hassan blev nia på 5 000 meter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons