Annons
Efter en rysare där nerverna låg på utsidan smälldes matchbollen in och laget var klara för kvartsfinal i Davis Cup.
Sport • Publicerad 6 mars 2011
Matchen är över. Sverige är vidare.
Matchen är över. Sverige är vidare.Foto: Lars-Åke Green

Robert Lindstedt och Simon Aspelin frälste Sverige.

– Jag är stolt över vad vi presterade i dag, säger Robert Lindstedt.

Annons

De förslag och även krav på att förbundskaptenen Thomas Enqvist skulle låta superstjärnan Robin Söderling bryta upp det samspelta dubbelparet Lindstedt och Aspelin glömdes snabbt bort.

Den dynamiska svenska duon vann efter väldigt väl genomfört dubbelspel första set med 6–4 sedan man brutit Igor Kunitsyns serve fram till 4–3.

– Vi kom igång bra och hittade flytet. Första set är som alltid viktigt att vinna för att inte behöva kämpa mot både nerver eller i uppförsbacke, säger Simon Aspelin.

1–0 och en uppenbart oinspirerad Dmitry Tursunov på andra sidan nätet bärgade för en ny svensk blankseger utan större hinder, men pendeln svängde snabbt.

Tursunov, den spel– och rutinmässigt bäste av de fyra ryska spelarna på plats, hittade glöden och tillsammans med Kunitsyn klamrade han sig kvar i matchen trots en setboll för svenskarna. Efter varsitt genombrott gick lagen till tie break, och där drog ryssarna det längsta strået och kvitterade till 1–1 efter 8–6.

– Det var en stor besvikelse att förlora andra set, för vi borde ha klarat av det. Ryssarna kom igång ordentligt och vi var nog inte tillräckligt förberedda på det, säger Aspelin.

Tredje setet blev än mer laddat. Dåliga nerver och uselt servande blev en för publikens stora glädje och sönderbitna naglar skräckinjagande följetong. Vid 4–4 tappade Aspelin sin serve fram till 4–5, vilket verkade ge de tre övriga deltagarna stora skälvan. I tur och ordning tappade Tursunov, Lindstedt och Kunitsyn sin serve och ännu en gång skulle det avgöras i tie break.

Efter ett underläge med 0–3 reste sig Lindstedt och Aspelin och kom slutligen ikapp till 5–5, detta efter ett dubbelfel av Tursunov som det klagades mycket på från ryskt håll. Det blev inte mindre palaver sedan Lindstedt drog in ett ess fram till 6–6, en serve som var på gränsen till inne. Tie breaket slutade 8–6 till Sverige, och nu hade man verkligen chansen att avgöra Davis Cup–matchen redan efter lördagens spel.

– Vi borde ha vunnit andra men förlorade och de borde ha vunnit det tredje som vi tog hem. Jag tror inte att de där fyra raka genombrotten berodde på dåliga nerver, för min del var det mest bara fruktansvärt uselt servande, säger en självkritisk Robert Lindstedt.

Fjärde set blev enkel historia för Sverige. Ryssarna såg ut att ha gett upp och svenskarna drog ifrån till 4–0 och fick sedan chansen att serva hem matchen genom Robert Lindstedt. Efter tre spelade bollar stod det 40–0 och Boråspubliken ställde sig upp för att kunna ge segerhyllningar.

Annons

På den andra chansen smällde Lindstedt in en volley som innebar seger med 3–1 i dubbeln och en ointaglig ledning med 3–0 till Sverige.

– Det känns helt fantastiskt. Vi visar att vi har ett grymt bra lag som kan slå vilka som helst. Davis Cup är för mig det roligaste som finns, så jag ser fram emot kvartsfinalen redan nu, säger Simon Aspelin.

Karl Åkerström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons