Annons

Drömmen: VM-final i fotboll i Stockholm

Sverige vill arrangera fotbolls-EM 2025 eller fotbolls-VM 2027 tillsammans med övriga nordiska länder.
Förhoppningen är en mästerskapsfinal i Stockholm, skriver .
Fotboll • Publicerad 12 oktober 2021
Kosovare Asllani under fotbolls-VM 2019. Om några år kan det svenska damlandslaget få spela ett stort mästerskap på hemmaplan. Arkivbild.
Kosovare Asllani under fotbolls-VM 2019. Om några år kan det svenska damlandslaget få spela ett stort mästerskap på hemmaplan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

De nordiska fotbollsförbunden har tidigare inlett en utredning för att se om det är möjligt att gemensamt arrangera VM för damer 2027. Nu är även EM 2025 med som alternativ och länderna – det handlar om Sverige, Danmark, Norge och Finland – ska diskutera saken på ett möte senare i veckan, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Senast den 31 oktober ska en intresseanmälan skickas in till Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Annons

– Alla är överens om att det är viktigt att arrangera ett arrangemang. För oss blir ju vår idrott synlig, det är fler pojkar och flickor som vill börja spela fotboll och vi garanterar en spelargeneration att få delta i ett mästerskap eftersom man som arrangör är direktkvalificerad, säger Nilsson till DN.

Han drömmer om en stor mästerskapsfinal i Stockholm.

– Det är klart att det finns ett par matcher som är mer prestigefyllda än de andra, det är en öppningsmatch och finalen. Det kommer att bli en diskussion om vilka matcher som ska fördelas mellan de olika länderna, säger Nilsson.

Ett sådant arrangörskap skulle vara en del av en större satsning på Stockholm som evenemangsstad. Herrarnas handbolls-VM 2023 och ishockey-VM för herrar 2025 är två andra mästerskap som kommer att avgöras i den svenska huvudstaden, och Stockholms stad ska investera 40 miljoner kronor i dessa.

– Det betyder att vi inte ser varje evenemang som ett enskilt evenemang utan det handlar om att bygga kunskap över tid, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), till DN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons