Annons

Domarbas avgår – utpekad av Öxabäcksspelare

Bo Karlsson lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet med omedelbar verkan efter att en före detta fotbollsdomare och Öxabäckspelare uppger att hon blivit sextrakasserad.
Fotboll • Publicerad 5 december 2017
Bosse Karlsson, till höger, slutar som svensk domarbas efter anklagelser kopplade till metoo-uppropen. Arkivbild.
Bosse Karlsson, till höger, slutar som svensk domarbas efter anklagelser kopplade till metoo-uppropen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren

– Det är allvarliga uppgifter som har framkommit, och det påverkar förtroendet på ett sätt som gör att han inte kan fortsätta uppdraget, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

För TV4:s Fotbollskanalen bekräftar Karlsson att han avgår.

Annons

– Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, säger Karlsson.

Incidenten ska ha ägt rum på en upptaktsträff inför herrallsvenskan 1996. Karin Thorbjörn, 41, som gick på fotbollsgymnasiet i Borås och har en bakgrund både som spelare i Öxabäck och som elitdomare, var en av ett fåtal kvinnor på den där upptaktsträffen. I ett Facebookinlägg berättar hon om ”skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar och klappar på stjärten”.

– Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll. Att genom maktposition försöka att ta på något som man normalt inte skulle fått när det handlar om relationer. Den kvällen blev det jättejobbigt. Han sa att han var kär i mig, att han ville ha mig och den typen av kommentarer, säger Karin Thorbjörn till Fotbollskanalen.

Hon tillägger att det var ”chockartat” och att hon inte visste hur hon skulle avvisa en person i den ställningen. Hon förde inte händelsen vidare uta valde istället att avsluta en spirande domarkarriär.

Skandalen som nu skakar Svenska fotbollförbundet följer i spåren av metoo-uppropen, där kvinnor i ett stort antal branscher de senaste veckorna gått ut och vittnat om kränkningar och sexuella trakasserier.

Bo Karlsson är en av Sveriges mest meriterade domare med bland annat fotbolls-VM 1994 och finalen i Cupvinnarcupen 1991 på meritlistan. Efter domarkarriären har Karlsson varit ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté och ledamot i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, skriver Aftonbladet.

Malin HenriksonSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons