Annons

Doldis avgjorde Stockholmsderbyt

En 23-årig doldis från Nynäshamn blev hjälte i sitt första Stockholmsderby i elitserien.
Sport • Publicerad 29 september 2010
IK:s Johan Andersson (th) efter att ha gjort lednngsmålet 3-2 i tisdagskvällens stockholmsderby i elitserien i ishockey mellan AIK och Djurgårdens IF i en fullsatt Globen Arena i Stockholm.
IK:s Johan Andersson (th) efter att ha gjort lednngsmålet 3-2 i tisdagskvällens stockholmsderby i elitserien i ishockey mellan AIK och Djurgårdens IF i en fullsatt Globen Arena i Stockholm.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Johan Andersson sköt AIK till en överraskande 5–2-seger över Djurgården.

– Det känns jättekul att avgöra, man vet att det betyder mycket för fansen, sade tvåmålsskytten.

Annons

Nyförvärvet från Almtuna har haft en het vecka med AIK i elitserien.

+Han gjorde enda målet när AIK tog första segern förra tisdagen borta mot Frölunda efter förlängning.

+Han blev derbyhjälte när AIK vann över Djurgården i en match som hockeysupportrarna i huvudstaden väntat på i drygt åtta år.

– Det är nog bara tillfälligheter. Nästa gång är det någon annan som avgör, sade han anspråkslöst.

Då tog han för sig mer på isen inför ett knökfullt Globen, 13 850 åskådare.

Storpubliken fick se AIK blixtstarta och gå upp i 2–0-ledning innan Djurgården kom tillbaka och kvitterade.

Då klev Johan Andersson fram.

Avgörande mål

Först snappade han upp målvaktsreturen på Richard Gynges skott och slog in 3–2 efter 5.18 av mittperioden bakom Djurgårdsmålvakten Stefan Ridderwall.

Sedan tog han tillvara på en Djurgårdsbjudning då olycklige backen David Printz, med förflutet i AIK, friställde honom med en felpassning. Andersson satte iskallt 4–2 bakom Ridderwall efter 9.56.

Annons

– Det första var väl ett litet slumpmål efter en retur. Vi gjorde ett bra byte där. Andra var en indianare från deras back, bara blunda och skjuta, sade han.

Där var "storebror" Djurgården ett slaget lag – att vända ytterligare ett tvåmålsunderläge gick inte. Nykomlingen ökade på till 5–2 i sista perioden och tog sin första trepoängare i elitseriecomebacken.

– Det var vår bästa match hittills. Vi hade pratat om att våga lite mer och vara respektlösa, sade Andersson som njöt av att spela sitt första derby.

– Det var jättekul, bra med folk och härlig stämning, sade han.

Fjärde raka förlusten

För fjolårsfinalisten Djurgården stämmer inte mycket. Laget har nu förlorat fyra raka matcher efter premiärsegern mot HV71 och blev dessutom passerat av AIK i tabellen och är nästjumbo.

– Det var inget roligt med derby. Vi har många spelare som inte kommer upp i normal klass, sade Djurgårdens assisterande tränare Thomas Montén.

Djurgården var på gång när laget hade gått upp till 2–2.

– Men då släpper vi till två olyckliga mål där vårt försvarsarbete precis som på de två första målen inte är tillräckligt bra. Det kändes som vi blev stressade och fick en enorm press på oss när vi hamnade i underläge.

I stället blev det första derbyt på drygt åtta år en svartgul fest.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons