Djurgården tog viktig derbyseger i botten

Djurgården får lite mer andrum i damallsvenskan efter 4–2-seger i bottenderbyt mot AIK. Samtidigt missar Piteå chansen att gå upp på andraplatsen i tabellen efter förlust hemma mot Eskilstuna, 1–2.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2022
Djurgårdens Hayley Dowd, till höger, jublar med Sara Olai efter sitt mål mot AIKFoto: Fredrik Persson/TT

De fyra Stockholmslagen AIK, Brommapojkarna, Djurgården och Hammarby har börjat damallsvenskan mindre än bra och återfanns alla bland de fem sista lagen i serien inför söndagens matcher.

Segern för Djurgården innebär att laget kommer på lite fastare mark en bit från kvalstrecket, medan AIK behåller jumboplatsen på sämre målskillnad än BP men på samma poäng. Det är AIK:s sjätte förlust i rad.

Hayley Dowd blev stor matchhjälte för Djurgården med två mål. Sedan Stinalisa Johansson gett laget ledningen ökade Dowd på med 2–0 i den första halvleken och gjorde sedan det viktiga 3–1-målet en kvart in i den andra halvleken.

"Stor laginsats"

Amerikanskan snappade upp en slarvig bakåtpassning och passerade lätt AIK-försvararen Jennie Nordin som kom på mellanhand. Ensam med målvakten Milla-Maj Majasaari kunde Dowd göra mål.

Hon var nöjd efteråt.

– Det var en stor laginsats, det var kul att göra två mål. Men det här laget kämpar och kämpar och vi är i ett bra läge nu. Vi spelade bra i dag, säger Hayley Dowd till Viaplay.

AIK fick kämpa hela matchen för att komma ikapp med det mer spelsäkra Djurgården som dominerade spelet. Kaisa Collin reducerade till 2–3 med knappt 25 minuter kvar, men AIK kunde inte komma närmare.

Straff avgjorde

På tilläggstid vädjade AIK-spelarna förgäves till domaren om mål sedan Jennie Nordins skott räddats av målvakten Kelsey Daugherty upp i ribban och ner innan hon kunde fånga den. Domarens besked var att bollen inte var inne.

I stället kunde Lova Lundin punktera matchen med ett straffmål minuten senare.

I andra ändan av tabellen kunde Piteå ha gått om Häcken upp på andraplatsen vid seger mot Eskilstuna. Men det blev hemmaförlust med 1–2 sedan Hlin Eriksdottir nickade en hörna i eget mål i slutminuterna.

Bittert slut på matchen för Eriksdottir som tidigare under matchen spelat fram till Amam Imos kvittering med ett elegant inlägg.