Djurgården vann derbyt efter mäktig vändning

Djurgården är tillbaka på vinnarspåret – med besked. Efter en mäktig vändning besegrades Hammarby i Stockholmsderbyt med 4–1.
Fotboll • Publicerad 12 september 2021
Djurgårdens Magnus Eriksson tackar publiken segern mot Hammarby
Djurgårdens Magnus Eriksson tackar publiken segern mot HammarbyFoto: Erik Simander / TT

Äntligen har Magnus Eriksson fått vinna ett allsvenskt derby med Djurgården.

Men det var ingen enkel uppgift på förhand. Erikssons Djurgården kom till derbyt med några tunga poängtapp i bagaget och derbystatistiken har inte varit något som får djurgårdare att dra på smilbanden.

Och när Hammarbys Gustav Ludwigson stötte in Mohanad Jeahzes inspel i 19:e minuten såg en mörk trend ut att kunna fortsätta.

Men Eriksson och resten av spelarna ville annat. Djurgårdens lagkapten samlade lagkamraterna vid mittplan efter baklängesmålet att få i gång laget.

– Vi samlades ihop. Vi ska bara fortsätta där. Ofta när sådana grejer händer kan man frångå sin modell och då är det livsfarligt, säger Eriksson.

Straffmål

Snacket verkade ha gett önskad effekt.

Djurgården började sakta varva igång och efter en halvtimmes spel kom det gyllene läget man eftersökte.

Edward Chilufya tog sig in i straffområdet, fälldes av Jon Gudni Fjoluson och Magnus Eriksson fick chansen från straffpunkten.

Hammarbys målvakt David Ousted slängde sig åt rätt håll och räddade den lågt slagna straffen, men Eriksson var först på returen och forcerade in kvitteringen.

Ledda av Magnus Eriksson tog hemmalaget över matchbilden och i 39:e minuten kom ledningsmålet. Eriksson skruvade inlägget mot bortre stolpen där Hjalmar Ekdal, med ett förflutet i Hammarby, nickade in 2–1.

Tre minuter senare var det dags igen när Joel Asoro vände upp och sköt in 3–1 och sitt första allsvenska mål för Djurgården – framspelad av Eriksson.

– Det var nog ingen av oss som tyckte synd om oss själva. Det kändes nästan skrivet i sten att de skulle ta ledningen och vi skulle få jobba. Vi gör tre mål på en kvart och reser oss extremt, säger Eriksson.

Djurgården blev något mer defensivt inriktade i andra halvlek när Hammarby jagade en reducering. Men försvarsspelet fungerade bra och de chanser bortalaget skapade såg målvakten Jacob Widell Zetterström till att rädda.

”Värmen är magisk”

I 74:e minuten kom också Djurgårdens fjärde mål när Edward Chilufya snyggt tog sig förbi Jon Gudni Fjoluson och distinkt sköt in bollen i bortre hörnet. .

– När fyran kommer ska det väldigt mycket till om vi ska tappa. Sista delen är bara att gå och njuta och applådera. Att känna den känslan och värmen är magiskt. Våra fans som har stått ut med vårt derbyfacit förtjänar det så mycket, säger Eriksson.

4–1-segern gör att Djurgården går upp i tillfällig serieledning, en poäng före AIK som har en match mindre spelad. Stockholmsrivalen spelar borta mot Mjällby under måndagskvällen.

– Det här var en match som vi vann mycket på karaktär. Vi har haft några mindre bra resultat på slutet, och mindre bra derbyresultat dessutom, säger Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf.