Annons

Djokovic efter kaoset: "Nöjd och tacksam"

Tennisstjärnan Novak Djokovic vann i rätten – och får tillbaka sitt visum.
Djokovic säger sig vara "nöjd och tacksam" över beslutet – och siktar på att tävla i Australian Open om en vecka.
Tennis • Publicerad 10 januari 2022
Supportrar till Novak Djokovic som samlats utanför domstolen i Melbourne på måndagen jublar över beskedet.
Supportrar till Novak Djokovic som samlats utanför domstolen i Melbourne på måndagen jublar över beskedet.Foto: Hamish Blair/AP/TT

En domstol i Melbourne slog på måndagen fast att det var felaktigt att dra tillbaka Novak Djokovics visum.

– Vad mer kunde den här mannen ha gjort? sade domaren Anthony Kelly apropå att Djokovic bedöms ha haft nödvändiga dokument för att släppas in i landet, trots att han inte är vaccinerad.

Annons

Därför har den serbiske världsettan nu återfått sitt visum – efter att sedan i torsdags ha suttit i karantän på ett asylhotell med en utvisningsorder hängande över sig.

Huruvida Djokovic kommer spela i årets första grand slam-turnering är dock fortfarande osäkert.

Kan utvisas ändå

Nu har spelaren själv sagt att han fortfarande har för avsikt att försvara sin titel i Australian Open, som inleds den 17 januari.

"Trots allt som hänt vill jag stanna kvar och tävla", skriver han på Twitter.

"Jag behåller fokus på det".

Men Djokovic kan fortfarande tvingas lämna landet, enligt regeringsadvokaten Christopher Tran.

Tran säger att Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, har möjlighet att personligen dra in visumet på nytt. I så fall kan Djokovic ändå utvisas, och vidare straffas med tre års inreseförbud.

"Ministern överväger fortfarande frågan och processen är fortsatt pågående", skriver en talesperson för Alex Hawke i ett uttalande, skriver australiska The Age.

Spanske rivalen Rafael Nadal – som delar grand slam-rekordet på 20 titlar tillsammans med Djokovic och Roger Federer – har tidigare sagt att Djokovic får finna sig i att acceptera konsekvenserna av att inte vaccinera sig.

Nadal stöttar

Men med tanke på domstolens utslag tycker Nadal nu att serben ska få stanna i landet, och spela Australian Open.

Annons

– Oavsett om jag delar Djokovics åsikter eller inte, så har rättvisan talat, utan tvekan, säger Nadal till spanska radiokanalen Onda Cero.

Beslutet om att ge Novak Djokovic rätt kom efter det att rätten i en digital förhandling diskuterat gränspolisens beslut att dra tillbaka tennisstjärnans inresetillstånd i Australien.

Djokovics advokater framförde där sina synpunkter – och hävdade att gränspolisen på felaktiga grunder dragit tillbaka tennisstjärnans visum och att Djokovic inför resan till Australien gjort allt man kan tänkas begära av honom för att se till att ha rätt dokumentation med sig.

Bakgrund: Novak Djokovic och Australian Open 2022

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19. Men det går annars att få medicinsk dispens och en sådan ansökte Djokovic om, och blev tilldelad.

Grunden i beslutet om att ge honom en sådan dispens var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne förra veckan stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens. Tennisstjärnan och hans advokater överklagade beslutet. I väntan på domstolsförhandlingen har Djokovic fått bo på ett asylhotell.

När rätten i Melbourne tog beslut i frågan på måndagen ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför på fri fot och återfick sitt visum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons