Annons

Det lönar sig att vara klimatsmart

Samåkning gav plats i Gothia Cup.
Sport • Publicerad 16 juli 2008
Marbäck-Tvärred-Vegby fick en plats i Gothia Cup för att de tänker på miljön.
Marbäck-Tvärred-Vegby fick en plats i Gothia Cup för att de tänker på miljön.Foto: Bengt Lagerstedt

Klimatsmart. Det lönar sig.

Fråga bara tjejerna i Marbäck-Tvärred-Vegby som fick Gothia Cup-biljetten betald tack vare sitt miljötänkande.

Annons

Det hela började då Marbäck, Tvärred och Vegby slog ihop sina F15-lag i vintras för att kunna ställa upp med fullt manskap i matcherna. Det fanns dock ett problem – avståndet mellan de tre små samhällen är förhållandevis långt och träningen förlades därav till Ulricehamn.

En förälder föreslog att alla spelarna skulle samåka och det tog inte många dagar innan det gick en buss som plockade upp spelarna från de tidigare olika lagen och således skjutsade dem till träningarna.

– Det är ju mycket roligare att åka med kompisarna än att sitta ensam i en bil. Så det kändes inte som någon direkt uppoffring, menar spelaren Sofia Malmia.

Elbolaget E.ON. anordnade vid samma tidpunkt en tävling där första pris var en plats i Gothia Cup. MTV skickade in en ansökan – och vann. Enligt kommunens uträkning sparar laget tre ton koldioxid per år genom det nya färdsättet.

– Man måste ju tänka lite på miljön också. Det känns bra att vi sparar in så mycket när det är en sådan liten sak egentligen.

I går gjorde laget sin andra match i cupen mot erkänt duktiga Kroppefjälls. MTV visade dock ingen som helst respekt för motståndarna utan tog genast tag i taktpinnen och dominerade fullständigt. Målchanserna radades upp men om det inte var stolpen, så var det ett motståndarben som var i vägen när bollen skulle in i mål.

– Vi borde avgjort matchen i den första halvlek när vi pressade dem så hårt. De hade ju ingenting, suckar Malmia.

Några som dock gjorde sitt yttersta för att MTV skulle spräcka nollan var annars tjejernas föräldrar som instruerade minst lika flitigt som tränarduon Sören Nilsson och Jan-Ola Karlsson. Fanny Säveneks pappa Henrik förklarar:

– De flesta av oss hejar ju på rätt bra men alla vill bara väl. Vi försöker pusha tjejerna och det är endast positiva saker som sägs.

Lagets ena tränarhalva, Sören Nilsson, menar att det bara är trevligt när föräldrarna lever sig med.

Annons

– Om de kunde så skulle de nog själva vilja hoppa in och spela (skratt). Skämt o sido så är det bara gott att de är med och stöttar. Det ger tjejerna extra energi.

Inte rädd att förlora tränarsysslan då?

– Förhoppningsvis får jag, i alla fall, fortsätta ett tag till.

MTV fortsatte även efter halvtidsvilan att trycka på och målet låg såldes i luften. Det kom också – för Kroppefjälls. I gästernas första riktiga anfall och på det första skottet gjorde Dalalaget 1–0. Orättvist var ordet.

– Så grymt surt. Vi skulle ju vunnit det här eller minst fått oavgjort.

Matchen slutade 0–1 och efteråt var det dystra miner bland MTV-tjejerna. Men som tur är finns det annat i livet än fotboll.

– Vi ska antingen gå på Liseberg eller Gothia-discot. Det ska bli riktigt jätteroligt, så får vi istället ta nya tag i morgon (läs i dag) mot Ulricehamn – det är ju lite av ett derby.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons