Annons

Det här är damerna i EM-truppen

Har du dålig koll på damerna som ska representera Sverige i EM? Här får du koll!
Fotboll • Publicerad 20 juni 2017
Foto: Patric Söderstrom/TT
Foto: Patric Söderstrom/TT

Målvakter

Hedvig Lindahl, 34, Chelsea

Annons

137 A-landskamper

En av landslagets veteraner och given förstamålvakt när hon är skadefri. Bröt sitt vänstra lillfinger i april, men gjorde comeback i landskampen mot Skottland den 13 juni.

Hilda Carlén, 25, Piteå

7 A-landskamper

Andramålvakt bakom Lindahl precis som i VM 2015 och under OS i Rio förra året. Har imponerat i allsvenskan de senaste åren, men har ännu inte kunnat utmana om målvaktsplatsen i landslaget.

Emelie Lundberg, 24, Eskilstuna

6 U23-landskamper, mästerskapsdebutant

En av allsvenskans bästa målvakter hittills den här säsongen, och starkt bidragande till Eskilstunas fina vår. Tog den tredje målvaktsplatsen i konkurrens med Rosengårds Zecira Musovic.

Backar

Jonna Andersson, 24, Linköping

Annons

17 A-landskamper, 0 mål, EM-debutant

Troligt val som vänsterback i en svensk startelva. Gör EM-debut men är ingen nykomling, då hon bland annat var med och tog OS-silver i Rio förra året.

Nilla Fischer, 32, Wolfsburg

159 A-landskamper, 22 mål

En av de mest givna startspelarna. Har sedan hon tog klivet ner från mittfältet för några år sedan varit gjuten som en av Sveriges mittbackar.

Linda Sembrant, 30, Montpellier

84 A-landskamper, 7 mål

Utsedd till Årets back förra året efter en stark säsong i Frankrike och OS-silvret. Givet förstaalternativ bredvid Fischer.

Emma Berglund, 28, Rosengård

53 A-landskamper, 1 mål

Annons

En av flera spelare som oftast har annan position i klubblaget (ytterback) jämfört med landslaget (mittback). Rutinerat alternativ bakom Fischer och Sembrant.

Magdalena Eriksson, 23, Linköping

25 A-landskamper, 4 mål

Mångsidig spelare med en vass hörnfot. Verkar vara strax utanför startelvan, men lär få speltid under EM.

Jessica Samuelsson, 25, Linköping

49 A-landskamper, 0 mål

Har en offensiv roll i sitt klubblag, men i landslaget är det som högerback vi är vana att se henne. Har startat samtliga landskamper i år.

Hanna Glas, 24, Eskilstuna, mästerskapsdebutant

6 A-landskamper, 0 mål

Har mest suttit på bänken i klubblaget under våren, men det säger mer om Eskilstunas starka trupp än om Glas kvaliteter. Fick chansen mot Skottland och tog för sig, och väljs framför Nathalie Björn, som annars är förstavalet i klubblaget.

Annons

Mittfältare

Kosovare Asllani, 27, Manchester City

101 A-landskamper, 27 mål

Sundhages förstaval på högerkanten av mittfältet i en 4–4–2-uppställning, eller ett steg högre upp om man väljer 4–3–3. Förutom sina offensiva spetskvaliteter är hon viktig när det vankas fasta situationer.

Caroline Seger, 32, Lyon

170 A-landskamper, 24 mål

Har haft svårt att ta en startplats i Lyon men är självskriven i landslaget. Hennes rutin och spelskicklighet är grundförutsättningar för att Sverige ska lyckas i EM.

Lisa Dahlkvist, 30, Örebro

129 A-landskamper, 11 mål

Hade det rejält festligt i Rio, då hon satte den avgörande straffen både i OS-kvartsfinalen mot USA och i semifinalen mot Brasilien. Passningsskicklig och fysiskt tuff innermittfältare som är förstaalternativ bredvid Seger.

Annons

Elin Rubensson, 24, Göteborg

42 A-landskamper, 0 mål

Mittfältare i Göteborg, och uttagen som mittfältare nu också. Pia Sundhage har dock hintat om att Rubensson, precis som på OS, kan få spela ytterback om det krävs.

Olivia Schough, 26, Eskilstuna

54 A-landskamper, 8 mål

Bidrar alltid med energi på planen, och går nu in i landslagssommaren med en stark vårsäsong i ryggen. Fyra mål för Eskilstuna, som har häng på topplagen, har det blivit hittills.

Hanna Folkesson, 29, Rosengård, mästerskapsdebutant

33 A-landskamper, 0 mål

Missade både EM 2013 och VM 2015 på grund av knäskador. I år har hon gjort comeback i landslaget, och närmar sig gammalt gott slag.

Julia Spetsmark, 27, Örebro, mästerskapsdebutant

Annons

2 A-landskamper, 0 mål

Egentligen inte uttagen till landskamperna mot USA och Skottland men fick chansen när Lina Hurtig skadade sig. Yttermittfältare som bidrar med fart på kanten.

Josefin Johansson, 29, Piteå, mästerskapsdebutant

8 A-landskamper, 0 mål

En av två Piteåspelare i EM-truppen. Löpstark bollvinnare.

Anfallare

Lotta Schelin, 33, Rosengård

180 A-landskamper, 86 mål

Den enda anfallaren som kan vara säker på att starta i EM-premiären. Frågan är bara: Vem ska spela bredvid Schelin?

Stina Blackstenius, 21, Montpellier

Annons

22 A-landskamper, 3 mål

Tongivande när Linköping spelade hem SM-guldet förra året och hann också med att bidra till det svenska OS-silvret i Rio. Ger tyngd i anfallet.

Pauline Hammarlund, 23, Göteborg

17 A-landskamper, 4 mål

Kom med till OS som reserv, men fick speltid efter att Fridolina Rolfö skadat sig. Stark i djupled, har gjort fem mål på nio allsvenska matcher i år.

Fridolina Rolfö, 23, Bayern München

20 A-landskamper, 5 mål

Startade bredvid Lotta Schelin mot Skottland, men ersattes av Blackstenius. Användbar både som mittfältare och anfallare.

Mimmi Larsson, 23, Eskilstuna, mästerskapsdebutant

5 A-landskamper, 1 mål

Annons

Har haft en kanonsäsong i Eskilstuna hittills, med sju mål på nio matcher. Snabb spelare som är stark i djupledsspelet.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons