Annons

Det finns bara två Anders Svensson

Under semestern läste jag en engelsk fotbollsroman om VM i Qatar, där England ställer upp med ett lag fullt av kloner – allt för att upprepa bedriften från 1966.Men väl i final upptäcker man att Tyskland gjort samma genbedrägeri och tagit det ett steg längre.
Publicerad 15 juli 2017
När Anders Svensson tog ut sin gulsvarta drömelva i BT fanns Samuel Holmén inte med. På måndag tar han över tröja nummer 8. Foto: Bengt Lagerstedt
När Anders Svensson tog ut sin gulsvarta drömelva i BT fanns Samuel Holmén inte med. På måndag tar han över tröja nummer 8. Foto: Bengt Lagerstedt

Det finns de som anser att den politiska satiren har spelat ut sin roll sedan Donald Trump valdes till president. Det går inte att hitta på något som överträffar verkligheten, det går inte att skruva det mer än han redan gör i sina uttalanden.

Lite samma sak kan man kanske känna med Fifa och alla korruptionshistorier inom den moderna fotbollen, men det hindrade inte John O'Farrell från att skriva ”Det finns bara två David Beckham” (2015) om de hemliga förberedelserna inför VM 2022.

Annons

Romanen med Sepp Blatter i en märklig gudfaderroll följer sportjournalisten Alfie Baker. Han börjar misstänka att det är något skumt med Englands unga talanger, och deras spelmässiga likheter med hjältar från förr. Med viss hjälp nystar han upp tidernas skandal och ställs sedan inför det moraliska dilemmat om han ska berätta vad han vet eller skydda sitt älskade England.

Det finns en underbar scen från VM-finalen, efter att sanningen avslöjats, där Englands Beckham-klon ställs mot Tysklands och publiken börjar skandera ”Två David Beckham, det finns bara två David Beckham”. Sen zoomar tv-kameran in originalet på läktarna och då korrigerar sig fansen: ”Tre David Beckham…". För naturligtvis har tyskarna inte nöjt sig med att klona inhemska spelare utan valt fritt oavsett nationalitet.

Man kan diskutera om David Beckham är värd att klonas dubbelt om i jakten på världens bästa startelva och det är också den vändningen romanen tar. Skandalen ebbar snabbt ut och ersätts av diskussioner om vilka som borde ha ingått i de klonade elvorna.

Jag kan föreställa mig samma diskussioner på min egen redaktion – om hur man skulle formera tidernas bästa dam- och herrlandslag, eller för den delen den bästa gulsvarta elvan om kloner och genprogram vore ett alternativ. Alla skulle nog välja Anders Svensson i den sistnämnda – för spelförståelsen och snurrfinternas skull. Och för att få höra klacken köra ramsan ”Två Anders Svensson, det finns bara två…". Men skulle någon välja en spelare från en annan klubb för att toppa laget?

När Anders Svensson slutade gav BT ut en specialbilaga som bland annat innehöll mittfältsikonens egen drömelva, där han själv redan var uttagen. Där valde han bara spelare som han själv hade spelat med, men gav varken plats åt Tobias Linderoth eller Samuel Holmén – den mest namnkunnige hemvändaren sedan Svensson & Svensson 2005. Däremot tog Stefan Andreasson plats på mittfältet.

Hur som helst. På måndag gör Samuel Holmén comeback på Borås Arena mot Hammarby. Då lär det visa sig vad han kan tillföra en gulsvart elva 2017. Och om han kan bidra till ett bättre publiksnitt i höst.

Jag kan föreställa mig samma diskussioner på min egen redaktion – om hur man skulle formera tidernas bästa dam- och herrlandslag, eller för den delen den bästa gulsvarta elvan om kloner och genprogram vore ett alternativ.

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons