Annons

"Det blev en nystart efter graviditeten"

Linn Blohm är Sveriges inte så hemliga vapen i de avgörande matcherna i mellanrundan. Mittsexan har varit en av världens bästa sedan förra VM-turneringen. Efter det har hon även blivit proffs på livspussel.
Handboll • Publicerad 9 december 2021
Linn Blohm är en av världens bästa mittsexor, enligt förbundskapten Tomas Axnér.
Linn Blohm är en av världens bästa mittsexor, enligt förbundskapten Tomas Axnér.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Linn Blohm jublar efter ett mål mot Nederländerna i det inledande gruppspelet i VM.
Linn Blohm jublar efter ett mål mot Nederländerna i det inledande gruppspelet i VM.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I kväll går Sverige in i VM:s huvudrunda, men laget har bara spelat en match mot ett svårare motstånd. Sverige fick bara med sig en poäng från nyckelmatchen mot Nederländerna, men enligt Linn Blohm kan man ta med sig mer än så inför kvällens möte med Kazakstan.

– Jag tycker ändå att vi måste ta med oss första halvlek mot Nederländerna, då spelade vi otroligt bra handboll, säger hon.

Annons

Men visst är det lite surt att tappa en femmålsledning till likaläge, speciellt när avgörandet vilade i egna händer.

– Vi hade bollen i ett sista anfall och hade kunnat vinna matchen, säger Blohm.

"Blev en nystart"

I förra VM var hon med i turneringens all star-lag, trots att Sverige inte tog sig förbi mellanrundan och sedan dess har det rullat på.

– Jag har hittat tillbaka till mig själv och fått en större roll i landslaget och i mina klubblag. Det har varit några väldigt bra år efter VM 2019 och jag har bara kört på med den typen av spel. Det blev en nystart efter graviditeten, berättar hon.

Det är inte helt lätt att vara både mamma och en av världens bästa spelare. Blohm är ensamstående med sonen Wilton, men har lyckats hitta balansen.

– Det är klart att när man är själv med 3,5-åring blir det en del planering och en del fix. Men det har funkat väldigt bra. I klubblaget (Ungerska Györi) har jag två barnflickor som hjälper mig. Mina föräldrar hjälper mig varje gång jag är borta med landslaget, vi pratar varje dag. De ställer verkligen upp, men de tycker att det är kul också, säger Blohm.

"En av världens bästa"

I Tomas Axnérs landslagstrupp är Blohm en av de mest meriterade, hon gör i och med VM sitt tionde mästerskap, och är en självklar kugge i det svenska spelet.

– Linn Blohm är en av världens bästa offensiva mittsexor, hon betyder otroligt mycket för oss, säger Axnér och tillägger att det inte enbart är Blohms egen förmåga att göra mål som gör henne viktig.

– Det öppnas ju ytor om det är två försvarare på henne, säger han.

Och att hon är viktig, kanske rentav en av de bästa i världen, vet Linn Blohm om.

Annons

– Det är väl klart att man vet om när man presterar bra, sedan är det svårt att jämföra sig med andra. Varje gång jag är på plan vill jag vara som bäst. Vid varje chans vill jag göra mål.

Fakta: Sveriges VM-matcher i mellanrundan

Torsdag: Kazakstan (klockan 20.30)

Lördag: Norge (20.30)

Måndag: Rumänien (18.00)

För att ta sig till kvartsfinal måste Sverige komma minst tvåa i gruppen.

Ställningen inför mellanrundan:

1) Norge 4 poäng +39 i målskillnad

2) Nederländerna 3 poäng +40 i målskillnad

3) Sverige 3 poäng +38 i målskillnad

4) Rumänien 2 poäng +10 i målskillnad

5) Kazakstan 0 poäng –49 i målskillnad

6) Puerto Rico 0 poäng –78 i målskillnad

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons