Annons

Dean tillbaka – vill besegra Borås

Han tog Sverige till EM, och tackade sedan för sig som blågul förbundskapten. Nu är Brad Dean tillbaka i Sverige – för att på tisdagskvällen försöka besegra Borås Basket i EuroChallenge. "Det är som upplagt för en match som publiken kommer gilla", säger Okapi Aalstar-coachen till BT.
Sport • Publicerad 10 november 2014
Brad Dean är tillbaka i Boråshallen, som han tidigare besökt som förbundskapten för det svenska landslaget. I kväll möter Borås Basket hans belgiska lag Okapi Aalstar i EuroChallenge.
Brad Dean är tillbaka i Boråshallen, som han tidigare besökt som förbundskapten för det svenska landslaget. I kväll möter Borås Basket hans belgiska lag Okapi Aalstar i EuroChallenge.Foto: Jan Pettersson

Dean syftar till att både Borås Basket och hans nuvarande adepter i Okapi Aalstar är kända för sin vilja att spela snabb och offensiv basket.

– Vi har ett väldigt litet lag och är alltid mindre än motståndarna. Men många gillar hur vi spelar och det har gått bra under säsongsstarten, säger Dean.

Annons

94–59 mot tyska Fraport Skyliners i första omgången av EuroChallenge imponerade – precis som sex raka segrar i det belgiska ligaspelet.

– Vi är ett väldigt osjälviskt lag, och snittar omkring 20 assists per match, det är klart flest av alla lag jag varit i, säger Dean.

Den 61-årige amerikanen har en lång coachkarriär bakom sig. 1977 kom han till Södertälje BBK, och totalt har han varit i fyra svenska klubbar. Mest känd är han dock för sin tid som svensk förbundskapten 2010–2013. Han avslutade med att leda laget till EM-slutspelet förra året.

Ångrar du att du slutade?

– Nej, det tog för mycket kraft att kombinera klubblag och landslag. Något år hade jag bara en vecka ledigt på hela året. Landslaget tog två månader på sommaren, och sedan var det dags för klubblag igen. Vi kvalificerade oss för EM, vilket var målsättningen. Sedan kände jag att det var läge att låta någon annan ta över. Men jag är väldigt stolt och glad över att ha fått ha det jobbet, säger Dean.

Vad vet du om årets Borås Basket?

– Jag känner Christian Maråker ganska väl från landslaget, och JJ Miller sedan hans tre år i Belgien. Dessutom har jag faktiskt spelat ihop med Mike Palms pappa, säger Dean med ett skratt.

– De tre spelarna känner jag till bra, men övriga vet jag inte mer om än vad som framkommit i vår scouting av Borås.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons