Annons

Danmark svek – men Ungern hjälpte Sverige

Ett VM-klart Danmark kunde ha hjälpt Sverige på traven i kvalet.
Men icke.
I stället kom hjälpen från oväntat håll när Ungern besegrade Polen på bortaplan.
Fotboll • Publicerad 15 november 2021
Skottland firar målet mot Danmark.
Skottland firar målet mot Danmark.Foto: Scott Heppell/AP/TT

Efter den svenska förlusten mot Spanien i Sevilla på söndagskvällen stod det klart att Sverige får spela playoff i VM-kvalet. Frågan är fortfarande huruvida landslaget blir seedat i lottningen, och därmed får fördel av hemmaplan i första matchen samt sannolikt lättare motstånd.

De sex bästa grupptvåorna blir seedade – efter måndagens resultat ligger Sverige på femte plats.

Annons

Danmark kunde gett Sverige en hjälpande hand – men så blev inte fallet. I stället åkte den nordiska grannen till Hampden Park i Glasgow och förlorade med 0–2 mot Skottland.

Därmed säkrade Skottland en plats som seedad grupptvåa och knuffade ner Sverige ett snäpp.

Mycket pekade på att även Polen skulle kliva förbi Sverige, men Ungern ville annat. Polen föll med 1–2 på hemmaplan och kommer därmed att förbli en sämre grupptvåa än Sverige.

Ännu kan Janne Anderssons landslag dock inte andas ut. På tisdagskvällen avgörs Sveriges öde. För att Sverige ska bli oseedat i kvalet krävs att Wales besegrar Belgien samtidigt som ett av dessa scenarion inträffar:

+ Turkiet vinner med fem mål eller mer mot Montenegro, samtidigt som Nederländerna tar minst en poäng mot Norge.

+ Norge vinner med fyra mål mot Nederländerna, och turkarna med minst tre mot Montenegro.

Rättelse: I en tidigare version förekom felaktig information om Turkiets motståndare.

Fakta: Så avgörs playoff

Tio grupptvåor, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League – som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp – spelar om tre platser till VM 2022.

Grupptvåorna just nu är Portugal, Sverige, Italien, Finland, Wales, Skottland, Turkiet, Ryssland, Polen och Nordmakedonien.

De sex bästa grupptvåorna seedas och lottas mot varsitt lag av de övriga nationerna. För att gå till VM måste man vinna två matcher. Först en semifinal och sedan en final mot en annan av semifinalvinnarna. De seedade lagen får spela sin semifinal på hemmaplan. Playoff-matcherna spelas i enkelmöten och avgörs den 24 och 25 mars samt 28 och 29 mars nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons