Annons

Danmark till VM med rekordsiffror: "Otroligt"

Danmark är klart för fotbolls-VM i Qatar efter 1–0 hemma mot Österrike och rekordsiffrorna 27–0 i målskillnad i kvalet.
För första gången på 20 år har danskarna därmed kvalificerat sig till två raka VM-slutspel.
Fotboll • Publicerad 12 oktober 2021
Joakim Mæhle, mitten, sköt Danmark till fotbolls-VM i Qatar.
Joakim Mæhle, mitten, sköt Danmark till fotbolls-VM i Qatar.Foto: Liselotte Sabroe/AP/TT

Jublet bland hemmalagets spelare och ledare samt de drygt 38 000 åskådarna på ett fullsatt Parken i Köpenhamn var högt när Danmark som andra lag i det europeiska kvalspelet blev klart för VM-slutspelet i Qatar som inleds om drygt ett år.

1–0 mot gruppfyran Österrike innebar att danskarna gick upp på maximala och ointagliga 24 poäng efter åtta spelade matcher i kvalgrupp F.

Annons

Danskarna, vars målvakt Kasper Schmeichel ännu inte släppt in något mål i kvalspelet, satte redan i lördags nationsrekord i antalet gjorda mål i ett VM- eller EM-kval efter 4–0 mot Moldavien och totalt 26 mål framåt. Aldrig tidigare har ett danskt herrlandslag varit så här produktivt och målsnålt i ett kval till ett stort mästerskap.

Mæhle matchhjälte

Mot Österrike hackade däremot den danska målmaskinen inledningsvis och första halvlek förblev mållös. I andra kom däremot avgörandet när innermittfältaren Thomas Delaney drev upp bollen centralt i den 53:e minuten, drog på sig uppmärksamheten från hela det österrikiska försvaret och spelade ut bollen till en friställd Joakim Mæhle som satte Danmarks totalt 27:e mål i kvalet.

Den offensive och målfarlige vänsterbacken var iskall i avslutet och satte 1–0 inför en extatisk hemmapublik som senare utbröt i ett enormt jubel efter matchen som slutade just 1–0.

– Det betyder otroligt mycket. Det är en av de fetaste kvällarna på Parken på länge. Det var inte den vackraste fotbollen, men som tur var var vi två lag som spelade illa. Det viktigaste var segern och biljetten till VM, säger matchhjälten Mæhle till danska Kanal 5, enligt Ritzau.

Gör Tyskland sällskap

För första gången sedan kvalen till VM i Frankrike 1998 och Japan och Sydkorea 2002 har Danmark tagit sig till två raka VM-slutspel. I Ryssland 2018 blev det uttåg efter straffläggning i åttondelsfinalen mot blivande silvernationen Kroatien.

Tyskland blev på måndagskvällen det första laget att kvalificera sig till VM i Qatar som pågår 21 november–18 december nästa år efter en 4–0-seger borta mot Nordmakedonien i grupp J. Åtta europeiska direktplatser till slutspelet, som tilldelas gruppsegrarna i de tio kvalgruppsegrarna, återstår att delas ut.

Därutöver finns tre ytterligare europeiska VM-platser som tilldelas de lagen som vinner respektive playoffslutspel där tolv lag (de tio VM-kvaltvåorna plus två lag kvalificerade från Nations League) fördelade på tre grupper deltar i mars nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons