Annons

Danielson går i karantän – missar nästa VM-kval

Stålarna rasslar in på bankkontot.
Men livet som fotbollsproffs är inte alltid så glamoröst – i synnerhet inte under pandemin och om klubbadressen är kinesisk.
Det vet Marcus Danielson allt för väl.
Fotboll • Publicerad 6 oktober 2021
Marcus Danielson missar de avslutande VM-kvalen. Han måste tillbaka till Kina och sitta i karantän i flera veckor.
Marcus Danielson missar de avslutande VM-kvalen. Han måste tillbaka till Kina och sitta i karantän i flera veckor.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landslagsmittbacken fokuserar just nu på de kommande VM-kvalen mot Kosovo (lördag) och Grekland (tisdag). Vinner Sverige båda matcherna kan det sluta med gruppseger – och en direktplats till slutspelet i Qatar – när kvalet avslutas om en månad.

Då är inte Danielson med. Går allt som det är tänkt checkar han i samma veva ut från sin ofrivilliga vistelse på ett karantänhotell i Dalian i Kina.

Annons

Utsikterna att han finns med i Janne Anderssons trupp mot Georgien och Spanien är... tja, utsiktslösa.

– Som det ser ut nu flyger jag tillbaka till Kina efter den här samlingen, med tanke på att Kinas karantänsregler kräver att man ska sitta i ett rum tre fyra veckor. Det blir svårt att komma tillbaka hit i november och prestera. Givetvis tråkigt, som det ser ut nu, att inte kunna vara med på samlingen i november.

Måste tillbaka

På grund av pandemin sköts återstoden av den kinesiska ligan fram till slutet av året. Den återstartar den 1 december. Danielson har tillbringat hösten i Sverige och tränat med Djurgården.

Snart måste han tillbaka – och det är inget han ser fram emot.

– Det är inget jag kan göra mycket åt, jag har mitt avtal och klubben (Dalian Pro) vill att jag flyger tillbaka.

Några möjligheter att kringgå karantänen, trots att han vaccinerats i Kina, ser han inte.

– Alla behandlas lika där. Även om du vaccinerats i Kina blir du placerad på ett karantänhotell, säger Danielson.

– Det är inte det roligaste man gjort i livet, att sitta i ett rum i flera veckor. Som min situation är måste jag göra det. Man får förbereda sig på bästa sätt. Jag har gjort det fyra gånger tidigare, det här blir den femte, så man har lärt sig vad man behöver göra för att må bra.

Tar med konserver

Tristessen dövas av rutiner.

– Jag vet vad jag ska göra och packar väskan med lite bättre käk än vad som kommer in på rummet där. Svenska konserver och nudlar för att bli mätt. Man får ta med sig träningsutrustning, en fotboll, gummiband och såna bitar för att inte tappa allt för mycket fysiskt.

Annons

Regler är hårda. Danielsons beskrivning ger begreppet hotelldöden en ny innebörd.

– Du får inte gå ut från rummet alls. Det kommer mat tre gånger om dagen till dörren och man kan öppna fönstret. Det gäller att hitta rutiner och så gör man i stort sett samma saker varje dag. Försöker träna, läser böcker, ser på serier, ringer hem. Så ser dagarna ser ut.

Inte spelat på en månad

Senast Danielson spelade en match var landskampen mot Uzbekistan för en månad sedan. Vid sidan av träningspassen med Djurgården har han kört extra med landslagets naprapat Christian Andersson.

– Formen känns bra, men självklart är det inte optimalt att inte spela matcher, men det är inget jag kan påverka.

Osäkerheten kring om lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf hinner ansluta, han ska bli pappa, gör det för varje dag troligare att Danielson och Joakim Nilsson bildar mittbackspar mot Kosovo.

Det tror han ska fungera.

– Alla vet hur Janne Andersson vill att vi ska spela, vi känner oss trygga i våra försvarsprinciper, säger Danielson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons