GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Damlandslaget tar strid för bättre avtal

Sveriges damlandslag tar strid med Svenska fotbollförbundet och bojkottar fotbollsgalan.
– Tjejerna är inte på galahumör när de inte kan komma överens trots att förhandlingarna pågått så länge, säger Caroline Jönsson, vice ordförande i spelarföreningen.
Stockholm • Publicerad 12 november 2017 • Uppdaterad 12 november 2017
Caroline Seger (mitten) jämte lagkamraten Nilla Fischer och förbundskapten Peter Gerhardsson under en landslagssamling i oktober.
Caroline Seger (mitten) jämte lagkamraten Nilla Fischer och förbundskapten Peter Gerhardsson under en landslagssamling i oktober.
Foto: Adam Ihse/TT
”Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det.”

Skälet till bojkotten är att spelarna förhandlat med SvFF under hela 2017 utan att få till ett avtal om ersättningar, rapporterar Fotbollskanalen.

– Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal, säger Caroline Seger till sajten.

Galan äger rum den 20 november. Caroline Seger vill inte svara på hur det blir med träningsmatchen borta mot Frankrike en vecka senare.

– Första steget är fotbollsgalan. Svårt att säga vad som sker sedan.

Hon vill inte heller gå in på vilka summor det rört sig om i diskussionerna med SvFF.

– Siffror är ganska oväsentligt. Vi vill bli respekterade för det arbete vi gör. Vi har inte lyckats med det. Det handlar om vad vi känner är rimligt, det går inte att jämföra med andra landslag eller med herrarna. Naturligtvis har allting diskuterats men vi fokuserar på att göra avtalet så att det är en förbättring för oss, säger Seger.

Hon har tillsammans med Nilla Fischer, Hedvig Lindahl, Lotta Schelin och Spelarföreningen skött förhandlingarna med förbundet. Beslutet att bojkotta galan är dock inte förankrat hos hela landslaget.

– Det är en vädjan till spelarna, men vi respekterar att alla gör som de vill med fotbollsgalan, säger Caroline Seger.

– Vi vill ha ett avtal klart. Detta är för framtiden, vi har inte långt kvar i landslaget men vi vill att de som kommer efteråt ska få rätt förutsättningar.

”Det är mitt under pågående förhandlingar. Därför är det oerhört förvånande att spelarna går ut så här, när vi har en pågående diskussion med Spelarföreningen som företräder dem.”
STOCKHOLM 20170620 Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
STOCKHOLM 20170620 Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Foto: Maja Suslin/TT

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är förvånad över utspelet.

– Det är mitt under pågående förhandlingar. Därför är det oerhört förvånande att spelarna går ut så här, när vi har en pågående diskussion med Spelarföreningen som företräder dem. Min tro är att sista ordet inte är sagt, Karl-Erik Nilsson till TT.

– Någonstans måste det finnas en liten, liten form av missförstånd mellan Spelarföreningen och spelarna.

Tror du att det är ett förhandlingsknep?

– Det tror jag inte. Jag tror helt enkelt att det är ett missförstånd någonstans i dialogen.

Hur skulle en fotbollsgala utan damlandslaget vara, tycker du?

– Det är ju synd för alla inblandade parter naturligtvis. Så det är klart att det inte är positivt. Vår ambition att vi ska hitta en lösning på det här. Vi får se vad som händer under de närmaste dagarna.

”Nej, det finns inga missförstånd. Vi företräder spelarna och driver ingen egen agenda. Vi är spelarna och ingenting annat.”

Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen och tidigare landslagsmålvakt, försäkrar dock om att det inte rör sig om något missförstånd.

– Nej, det finns inga missförstånd. Vi företräder spelarna och driver ingen egen agenda. Vi är spelarna och ingenting annat, säger hon till TT.

– Spelarna har markerat och vill inte gå på en fest när de inte kan komma överens. Tjejerna har visat rätt så tydligt att de inte är på galahumör när de inte kan komma överens trots att förhandlingarna pågått så länge.

Landslagsspelaren Marija Banusic kommer inte att gå på Fotbollsgalan.

– Jag kommer absolut inte gå. Självklart inte. Om vi får ett bättre avtal innan dess är det klart att jag går, men om det inte blir så kommer ingen av oss att gå. Det måste ske en förändring och nu är tiden inne för det, säger Linköpingsstjärnan efter den damallsvenska avslutningen borta mot Limhamn Bunkeflo (LB07).

Anser du att ni ska strejka och inte spela landskampen mot Frankrike?

– Allt är upp till förbundet. De vet vad vi vill och vi vet vad vi är värda och vad vi begär. Det är ingen som sitter på ett kontor som ska bestämma vad vi är värda. Vi kommer inte på Fotbollsgalan om ni behandlar oss såhär, säger Banusic.

Landslagsbacken Jonna Andersson:

– Det är tråkigt att det ska behöva gå såpass långt som med en bojkott. Förhandlingarna har pågått ganska länge och någonting var tvunget att göras och då fick det bli Fotbollsgalan som tyvärr blev utsatt, säger Linköpingsspelaren.

Kommer du gå?

– Vi får se. Jag har inte tänkt på det. Det kom ju precis innan matchen (mot LB07) och det har varit fullt fokus på matchen, säger Andersson.

Johannes Cleris/TT
Makoto Asahara/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.