Damer med medaljvittring i jaktstarten

Ska den blågula hemmapubliken i Östersund få fira en medalj innan helgen är slut?
Då får de hoppas på damerna.
– Det är i princip en perfekt situation, säger förbundskapten Wolfgang Pichler om Hanna Öberg och Mona Brorssons utgångsläge i jaktstarten.
Skidskytte • Publicerad 10 mars 2019
Sveriges Mona Brorsson och Hanna Öberg i mål efter damernas 7,5 km sprint under skidskytte-VM i Östersund.
Sveriges Mona Brorsson och Hanna Öberg i mål efter damernas 7,5 km sprint under skidskytte-VM i Östersund.Foto: Anders Wiklund/TT

Det var ofantligt nära att det blev ett medaljjubel för de svenska fansen redan i fredags.

0,6 sekunder var allt som skiljde Hanna Öberg från att få gå upp på prispallen i ett VM framför en eurofisk hemmapublik.

0,6 sekunder var all marginal som en krasslig Laura Dahlmeier hade i mål när hon säkrade sin bronspeng.

Och därmed går tyskan ut tillsammans med en medaljjagande Öberg, med en lika medaljsugen Mona Brorsson startandes ytterligare nio sekunder bakom, i jakstarten i eftermiddag.

Det går nog inte att önska sig ett mycket bättre utgångsläge än så – för svenskorna alltså.

– Det var länge sedan vi hade två damer topp fem. Och i den här konkurrensen med, jag är mer än nöjd, säger förbundskapten Wolfgang Pichler om sprintinsatsen som gett superchansen i jaktstarten.

Superchansen beror inte heller bara på svenskornas position.

Trots allt bjöd sprinten på en hel del favoritfall där både italienskan Lisa Vittozzi (21:a, startar 1.01 efter ledande Anastasija Kuzmina) och Marte Olsbu Røiseland (25:a, 1.11 bakom) nu får göra skäl för grennamnet jaktstart om de ska kunna blanda sig i toppstriden.

– Vi kan göra misstag och ändå hänga med. Det är bra. Och vi kan ha en bom men ändå ha en chans, säger Pichler.

En bom må vara en sak.

13 bom en helt annan.

När de svenska herrarna samlade ihop 13 bom på fyra man i deras sprint i går så rök söndagens medaljchanser redan där och då för kvartetten.

För två av dem, Peppe Femling och Fredrik Lindström, blir det inte ens någon jaktstart efter att man hamnat utanför topp-60.

Sebastian Samuelsson, 29:e-placerad med tre bom i stående och bäste svensk för gårdagen, har 1.44 minuter upp till sprintsegrande Johannes Thingnes Bø. Jesper Nelin är ännu en bit längre bakom, 41:a med drygt två minuter till täten.

Drygt två minuter upp till topp har även Linn Persson (42:a) och Anna Magnusson (43:a) på damsidan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.