Annons

Dahlqvist om diskningen: Inte fått förklaring

Maja Dahlqvist visade toppform under sprinten Gällivare – men diskades efter kaos och förvirring.
Längdskidor • Publicerad 19 november 2021
Maja Dahlqvist.
Maja Dahlqvist.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon imponerade stort i kvalet och kvartsfinalen med en åkning fylld av styrka och självförtroende. I början av semifinalen gick Maja Dahlqvist ut lugnt, men krokade ihop med Moa Lundgren när hon skulle avancera i startfältet. Moa Lundgren föll och Maja Dahlqvist avancerade till tredjeplats, vilket skulle räcka till finalplats.

Ny regel

Då började den stora förvirringen. Otydliga besked från juryn, i kombination med motprotester gjorde att det länge var oklart om hon hade blivit diskad.

Annons

– Jag vet fortfarande inte varför jag blev diskad, men antar att det beror på nya reglerna, säger Maja Dahlqvist som syftar på den regelskärpning kring trängning i spåret efter fjolårets två incidenter där Aleksandr Bolsjunov och Johannes Høsflot Klæbo vid två olika tillfällen trängt sig på upploppet.

Sveriges landslagschef, Anders Byström, efterlyser tydlighet kring den regeln:

– Det är inga stora ändringar, men andra ordalydelser för att undvika fjolårets tillfällen med bland annat Bolsjunov. Det är viktigt att detta sker på rätt sätt och åkarna får en förklaring. och att juryn är tydlig och förklarar varför de dömer som de gör.

"Det var onödigt"

För Maja Dahlqvist var det delade känslor: Besvikelse samtidigt som hon fick ett bra formbesked.

– Trist, eftersom det känns som jag var starkast i dag. Tråkigt att inte få åka finalen och köra om segern när man väl kan spätta på. Får ta med mig att det känns bra i kroppen, säger hon och fortsätter:

– Den största lärdomen av detta är att det var onödigt att lägga sig i den positionen i backen när man var pigg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons