Annons

Dags för revansch

Borås Basket åkte på en riktig stjärnsmäll i fredags. Ny match i eftermiddag – och lagledningen jobbar intensivt med att dämpa känslostormarna.
Sport • Publicerad 13 april 2014
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS

– Ett slutspel är en emotionell berg-och-dalbana. Det är oerhört viktigt att uppträda balanserat. Det har vi pratat mycket om, säger ex-proffset och assisterande tränaren Jonas Larsson.

När Dolphins i fredags kväll gick till 2–1 i matcher genom att totalt köra över Borås med 98–64 handlade mycket av eftersnacket om fortsättningen. Om hur laget skulle kunna studsa tillbaka mentalt med bara en dag mellan matcherna. Jonas Larsson säger:

Annons

– Vi snackade, eller främst Pat Ryan snackade, under middagen senare på kvällen. Om att det handlar om en match, oavsett siffror, och om vår "duschregel", att när var och en lämnar duschen ska besvikelsen runnit av och framtiden finnas i tankarna.

Fungerar det?

– Jag både tror och hoppas det. Laget är samlat och många söker revansch. Sedan är det viktigt att behålla balansen, det kan ofta vara avgörande i ett slutspel. Ena kvällen vinner du, andra förlorar du, och det är kort om tid däremellan. Bli inte för glad när du vinner, bli inte för besviken när du förlorar, utan ha fokus på uppgiften.

Coach Pat Ryan är inne på samma linje:

– Vi hade sju dåliga minuter, och det var i stort sett "game over". Men sådan är idrotten, och jag kan lova att vi kommer vara på tårna från start i nästa match. Sedan har vi tittat på lite förändringar rent taktiskt, säger han.

Hur då?

– Jag vill inte säga så mycket om x och o, det handlar om små justeringar. Vår grundidé är inget vi slutar tro på bara för en förlust, det är små grejer vi kan göra bättre, främst i defensiven.

– Men jag kommer alltid tro på mitt lag, och vet att vi har landets bästa offensiv, säger Ryan.

Boråstränaren var redan i fredags kväll i kontakt med Jim Thuresson, lagets mentale coach, som väntas ansluta till Norrköping i dag. När BT pratar med Thuresson säger han:

– Det här är professionella killar, det kan det här med "glöm och gå vidare". Jag kommer ha lite individuella samtal före matchen, men det handlar inte om någon magi. Utan om att lyfta fram styrkor.

Annons

Hur tror du laget reagerar på det som varit?

– Många är ledartyper, inte minst JJ Miller, alla lyssnar när han snackar. Och det finns fler. Ruggigt starka personligheter. Jag tror att alla vill delta, spela match igen. All press ligger nu plötsligt på Norrköping. Förlorar de, ja, då är matchserien tillbaka på ruta ett, med hemmaplansfördel för oss. Det svänger fort i basket, säger Jim Thuresson.

Lagkaptenen Henrik Carlsson:

– Det är många som kliver in i ledarrollen nu, och det är positivt. Vi vet vad vi måste göra. Självklart kommer inledningen vara nyckeln till matchen, och vi måste visa var skåpet ska stå den här gången.

David Axelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons