Annons

Besvikelse och stolthet över curlingsilvret

Det blev inget guld för det svenska curlinglaget i Paralympics. Kina vann finalen med 8–3. Sverige gav upp efter sju omgångar.
Rullstolscurling • Publicerad 12 mars 2022
Kina vann curlingfinalen över Sverige i Paralympics.
Kina vann curlingfinalen över Sverige i Paralympics.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det blev en jämn inledning och Sverige ledde med 2–1 efter fyra omgångar. Men i den femte avgjordes i praktiken matchen då Kina tog fyra poäng.

– Vi har väl några halvmissar och en miss och Kina gör antal bra saker, och man har inte mycket marginal mot Kina när de spelar så bra som de gjorde idag, säger Pettersson-Dahl.

Annons

– Vi blir väldigt hårt straffade för några missar och det är surt – men så är det i curling. Det var helt enkelt inte vår dag.

Trots att Kina tog ledningen med tre poäng kändes det inte kört, säger den svenska skippern.

– Det var långt ifrån kört, vi tar poäng i omgången efter och sen är det två poängs skillnad. Däremot måste man höja svårighetsgraden och då blir risken större att man tappar.

Kina avgjorde med en trepoängare i den sjunde omgången.

Bästa svenska laget

Trots besvikelsen är Pettersson-Dahl nöjd med silvret, det bästa curlingresultatet för ett svenskt lag i Paralympics.

– Det är klart att jag kommer att bli stolt över silvret. Det är bästa prestationen någonsin av ett svenskt lag, så det är klart att vi ska vara stolta över det.

Sverige gick in i finalen med gott självförtroende efter att ha slagit Kina i gruppspelet. Men man visste också att Kina har ett väldigt bra lag. Sverige förlorade finalen i VM i fjol mot just Kina.

– Vi hade hoppats på att vi skulle hänga med ända in i slutet, hänga på till sista sten som det brukar göra när vi möts. Men inte idag.

Oklar framtid

Vad som händer nu, om det blir någon ny Paralympicssatsning, vet inte Viljo Pettersson-Dahl.

– Jag har ingen aning, vi har inte pratat i de termerna. För egen del har jag under en fyraårsperiod satsat mot detta Paralympics för att sen utvärdera. För det är ju så att familjen och jobbet blir lidande. Jag vet inte om jag orkar ett eller flera år till, har ingen aning, säger han.

Övriga spelare i det svenska silverlaget är Ronny Persson, Mats-Ola Engborg och Kristina Ulander. Sabina Johansson är reserv.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons