Annons

Coronaspridning stoppar svenska skidskyttarna

Höghöjdslägret i franska Font Romeau är en viktig del i skidskyttelandslagets OS-förberedelser.
Men i år stoppas Hanna Öberg och de andra från att åka på grund av den ökade smittspridningen i Frankrike.
Skidskytte • Publicerad 1 september 2020
"Det finns andra saker som är ännu viktigare nu som vi måste ta hänsyn till", säger Hanna Öberg om att höghöjdslägret ställs in.
"Det finns andra saker som är ännu viktigare nu som vi måste ta hänsyn till", säger Hanna Öberg om att höghöjdslägret ställs in.Foto: Ulf Palm/TT

Det blir inget höghöjdsläger i franska Font Romeau för det svenska skidskyttelandslaget – där laget samlades även förra året som en uppladdning inför såväl VM i Antholz i våras samt inför OS i Peking 2022.

Skälet är den ökade smittspridningen av coronavisruet i Frankrike samt de isoleringsregler som gäller om någon i gruppen blir sjuk i covid-19.

Annat är viktigare

Annons

Tränarteamet har tillsammans med det medicinska teamet väntat in i det sista med att ta beslutet. Landslagsläkare Lykke Tamm, som bor i Frankrike, har god insyn i smittspridningen i landet och det franska sjukvårdsystemet och säger att inget tyder på att läget i Frankrike kommer att förbättras de närmaste veckorna.

– Vi är inte ett lag med jättemycket erfarenhet från hög höjd, vi fick en del förra året men det är ett viktigt läger inför ett OS framför allt. Men det finns andra saker också som är ännu viktigare nu som vi måste ta hänsyn till, sade stjärnan Hanna Öberg till TT ett par dagar innan beslutet fattades.

I stället blir det läger på hemmaplan – med fokus på de delar ur höghöjdslägret som man faktiskt kan göra i Östersund.

"A-laget kommer träna i Östersund med mycket fokus på träning i uppförsbackar där vi använder de möjligheter som finns på Vintersportcentrum", säger huvudtränaren Johannes Lukas.

"Ingen stor grej"

Skidskytten Sebastian Samuelsson säger att landslagsledningens beslut var naturligt med tanke på smittspridningen i Frankrike.

– Det är klart att det hade varit bra om vi kom iväg, men gör vi inte det så tror jag inte att det är en så himla stor grej heller, sade Samuelsson till TT inför beslutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons