Annons

Corona överskuggar SHL-lagens premiärer

Örebro blir det första SHL-laget som spelar match sedan sista grundserieomgången den 12 mars förra säsongen.
I vanliga fall spelar ishockeylagen träningsmatcher runt om i sina regioner, men coronapandemin gör att klubbarna spelar de flesta matcherna i sina vanliga ishallar.
Här är alla lagens försäsongspremiärer.
Ishockey • Publicerad 10 augusti 2020
Örebro spelar första träningsmatchen för säsongen borta mot Västerås på tisdagen. Arkivbild.
Örebro spelar första träningsmatchen för säsongen borta mot Västerås på tisdagen. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

Svensk ishockey har tagit fram ett medicinskt regelverk inför säsongen för att minska risken för smittspridning. Flera lag brukar lägga ut sina försäsongsmatcher till mindre arenor på landsorten, men Örebro är en av många klubbar som flyttat sina matcher tillbaka till ordinarie hemmaarenan.

– Vi vill vara försiktiga, säger vd:n Mikael Johansson.

Annons

Han påpekar att man vill sprida intresset för klubben, men att det viktigaste är att kunna genomföra matcherna på ett säkert sätt. I stället för att spela på mindre orter som Lindesberg, Hällefors och Hallsberg – där möjligheterna att efterleva restriktionerna bedöms som mindre – kommer Örebro att försäsongsladda hemma i Behrn arena.

"Uppskattat"

Mikael Johansson har svårt att se fördelar med att spela alla hemmamatcher i hemmaborgen.

– Det (att spela på annan ort) är ett sätt att skapa intresse, det brukar vara väldigt uppskattat. Fördelen att spela hemma är i så fall att vi hinner förbereda oss lite, att ha lag på besök och hantering av matcher och så, säger han.

Närkingarna inleder säsongen med en träningsmatch borta mot Västerås på tisdagen.

Oskarshamns möte med Linköping på onsdag skulle egentligen ha spelats på Gotland, men har flyttats till Be-Ge Hockeycenter. Växjö skulle ha haft ett kombinerat tränings- och matchläger i Finland, men det är inställt.

Bussavstånd

Samtliga träningsmatcher spelas på bussavstånd och inga lag flyger under försäsongen. Lagen i norr spelar matcher i närområdet, Skellefteå matchar mot Luleå, Modo och Björklöven och Luleå möter samma lag plus finländska Kärpät från Uleåborg.

Det är fortfarande oklart när publik kan släppas in på matcherna. SHL kommer att starta som planerat den 19 september – även om det innebär spel inför tomma läktare – och TT avslöjade i mitten av maj att ligan förbereder sig för värsta tänkbara scenario med spel utan publik hela säsongen.

– Det gäller att vara flexibel. Det är klart att vi vill spela hockey med publik, men vi fokuserar på det vi kan påverka, säger Örebros vd Mikael Johansson.

Fakta: SHL-lagens säsongspremiärer

Den här veckan börjar de flesta SHL-lagen sina träningsmatcher inför seriestarten den 19 september. Här är de 14 lagens försäsongspremiärer:

Brynäs: Djurgården (h), 20/8.

Djurgården: Örebro (b), 13/8.

Frölunda: HV71 (h), 13/8.

Färjestad: Västerås (b), 13/8.

HV71: Frölunda (b), 13/8.

Oskarshamn: Linköping (h), 12/8.

Leksand: Örebro (b), 18/8.

Luleå: Modo (h), 18/8.

Malmö: Kristianstad (b), 14/8.

Rögle: Växjö (b), 13/8.

Skellefteå: Modo (h), 19/8.

Växjö: Rögle (h), 13/8.

Örebro: Västerås (b), 11/8.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons