Annons

BT tippar: Sprang igenom fyran – vinner även trean

Här är allt du behöver veta om lagen i damernas division III västra Västergötland.
FOTBOLL • Publicerad 16 juni 2020

Fristad/Sparsör/Borgstena

Placering i fjol: Tia i division II västra Götaland. Begärde sig ner i trean.

Nyförvärv: Matilda Borglund (Sjömarkens IF, back), Felicia Töth (Toarpsalliansen, fw), Elin Ceder Eriksson (comeback, mf), Lovisa Carlberg (comeback, fwd), Linnea Carlsson (comeback, mf), Elvira Johanzon (tillbaka från skada, mf)

Annons

Förluster: Isabelle Wiland (Bergdalens IK, mf), Edit Zettergren (Brämhults IK, b), Stina Uddgren (Brämhults IK, b/mf), Sabina Todorovic (Ulricehamns IFK, b), Emelie Fernfeldt (Ulricehamns IFK, mv), Julia Härnvall (Alingsås KIK, fw)

Tränare: Hanna Bolin – första säsongen.

Profiler: Spelarna Lina Pettersson och Camilla Åsbogård kallas internt för lagets gamlingar. Pettersson är lagets ledargestalt och släpper sällan förbi anfallare från hennes mittbacksposition. Åsbogård är lagets slitvarg som aldrig ger sig. Hon har bra tålamod och jobbar i det tysta. Tränare Hanna Bolin tillägger att hon hoppas att de yngre tar steget fram under säsongen.

Seriefavorit: – Jag tror Vänersborg, Södra Ving/Timmele eller Mariedal vinner. De såg starka ut förra säsongen, säger tränare Hanna Bolin.

Kommentar: Fristad/Sparsör/Borgstena hade en minst sagt udda avslutning i fjol. Under hela säsongen var de ett bottenlag och förberedda på en nedflyttning. På grund av att andra lag uteslöts i de avslutande omgångarna hamnade FBS över nedflyttningsstrecket – trots att de blev sist.

Laget valde ändå att flytta ner sig själva till division tre, och förbundet accepterade det. Den här säsongen blir en omstart för Fristad/Sparsör/Borgstena, som hoppas på att bygga upp en ny stark trupp. I fjol tappade laget många spelare, moralen och glädjen, men i år är målet att få tillbaks fotbollsglädjen.

Främmestad Elmer-Fåglum/Nossebro

Placering i fjol: Sjua i division III södra.

Tränare: Andreas Klasson – första säsongen.

Profiler: Ellen Ölander är lagets kapten som alltid sliter sitt yttersta på plan. Hon är en ledargestalt som styr från innermittfältet. Alva Wilson är en ung talang som kom upp till A-laget i fjol. Hon har visat stora framsteg och stor potential.

Seriefavorit: – Wargön tror jag på, säger lagledaren Anna Borg Andersson.

Gulsvarta Hemsjö IF (här i gröna västar) vann mellersta damfyran i fjol. Ovan bild från en DM-match mot tillika gulsvarta Hyssna IF.
Gulsvarta Hemsjö IF (här i gröna västar) vann mellersta damfyran i fjol. Ovan bild från en DM-match mot tillika gulsvarta Hyssna IF.Foto: Johan Rydén

Hemsjö IF

Annons

Placering: Vann division IV mellersta.

Tränare: Benny Otter och Frank Terkowski – andra säsongen.

Profiler: Hanna Cervin är lagets främsta målskytt med en otrolig snabbhet. Det händer att tränare Benny Otter spelar henne som libro just på grund av snabbheten. Den rutinerade Malin Wikberger kommer hålla ihop laget från backlinjen i år igen. Wikberger är stabil och har en bra uppspels förmåga.

Seriefavorit: – Jag får säga de U-lag som är med i serien. Sen har jag hört att Wargöns IK har något på gång, säger tränare Benny Otter.

Mariedals IK

Placering i fjol: Femma i division III södra.

Nyförvärv: Sandra Glans (Toarpsalliansen, back), Alva Bergkvist (Kindaholms FF, back), Cornelia Roos (Sjömarkens IF, back), Elin Åkerström (Toarpsalliansen, mf/fwd), Emelie Oinas (Toarpsalliansen, ytter/fwd), Julia Händén (Bergdalens IK, mf), Moa Kaspersson (Bergdalens IK, back/mf)

Förluster: Ebba Johansson (IF Elfsborg, mf)

Tränare: Jimmy Haugeto – andra säsongen.

Sandra Glans i Bergdalens dräkter 2017. I år är hon mittback i Mariedal.
Sandra Glans i Bergdalens dräkter 2017. I år är hon mittback i Mariedal.Foto: Lars-Åke Green

Profiler: Sandra Glans är en intressant värvning. Hon har varit lagkapten i Bergdalen, och är en klok mittback med tanke för spelet. Emelie Abrahamsson är Mariedals spetsanfallare. Hon är svårfångad och irrationell i sitt spelande som alltid gör det oväntade.

Seriefavorit: – Södra Ving/Timmele, skulle jag tro, berättar tränare Jimmy Haugeto.

Annons

Kommentar: Laget hade en strålande inomhussäsong där de kammade hem en förstaplats i den lokala futsalserien. Detta gjorde dock att laget kom igång lite sent med försäsongen vilket kan försvåra uppstarten med tanke på antalet värvningar tränare Jimmy Haugeto har gjort.

De senaste säsongerna har Mariedals IK varit ett topp fem-lag, men det har inte riktigt lossnat för att nå topplats. I år spelar laget utan ett U-lag där flertalet spelare dubblerade, vilket skulle kunna leda till en högre placering.

Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors hade det tufft mot Elfsborg i DM i mars. Men i seriespelet tror sig den blåvita 100-åringen kunna göra något riktigt bra.
Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors hade det tufft mot Elfsborg i DM i mars. Men i seriespelet tror sig den blåvita 100-åringen kunna göra något riktigt bra.Foto: Foto: Jan Pettersson

Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors

Placering i fjol: Rävlanda kom nia i division III södra.

Nyförvärv: Det här är ett nytt samarbete, så på många sätt är alla nyförvärv.

Förluster: –

Tränare: Man letar permanent tränare. Sedan början av maj leds laget tillfälligt av Roderic Hellsten, Joakim Hvit och Jimmy Lundan.

Profiler: Lisa Danhäll är en spelare med erfarenhet från högre divisioner, bland annat från spel i Bergdalens IK. Hon är lagets kapten som styr från innermittfältet. Därutöver har man många unga, lovande spelare.

Seriefavorit: – Vi går på förra årets topplag – Södra Ving/Timmele, och kompletterar med utvecklingslagen Örby och Ulricehamn som säkert kommer göra bra ifrån sig, säger Roderic Hellsten.

Kommentar: I några år har det varit en sammanslagning av Bollebygds och Hestrafors damlag. I år går ännu ett lag in i alliansen, nämligen division III-laget Rävlanda AIS – som fyller 100 år i år.

Detta är en unik sammanslagning som får spetskvalitéter från Rävlanda, rutin från Hestrafors och unga talanger från Bollebygd. Trots strul på tränarsidan finns stor potential. Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors klarar kontraktet, och håller alla nyckelspelare sig friska kan det bli en fin placering på övre halvan.

Skoftebyns IF U

Annons

Placering i fjol: Van division IV västra.

Tränare: Fredrik Oskarsson – första säsongen.

Profiler: Maja Eriksson är en duktig tvåvägsspelare som är riktigt stark på innermittfältet. Kantrina Brahimay är en ung tjej som dominerar Skoftebyns anfall. Hon är enormt snabb och har stor potential.

Seriefavorit: – Vänersborg har haft ett bra ungt lag. De eller Örby, säger tränare Fredrik Oskarsson.

Sollebrunns AIK

Placering i fjol: Sexa i division III södra.

Tränare: Tobias Jensen – andra säsongen.

Profiler: Spelaren som håller ihop laget heter Felicia Wingfors. Hon är otroligt viktig för lagets sammanhållning, bland annat var det Wingfors som strukturerade upp årets träningsläger.

Seriefavorit: – Svårt att säga med tanke på alla nya lag vi inte mött tidigare. Men Södra Ving/Timmele var starka i fjol, de kommer nog vara med i toppen, säger tränare Tobias Jensen.

Södra Ving/Timmele

Placering: Trea i division III södra.

Nyförvärv: Wilma Danielsson (Ulricehamns IFK, fw), Kajsa Johansson (mv/fw, comeback)

Annons

Förluster: –

Tränare: Magnus Lans – första hela säsongen.

Profiler: Frida Rångemyr är lagets målspruta och assisterande tränare. Den regerande skyttedrottningen ska skjuta upp laget till division II. Mikaela Åberg är pådrivare och peppande spelare som alltid ger 100 procent.

Seriefavorit: – Mariedals IK, de har en bra bredd, säger tränare Magnus Lans.

Kommentar: I fjol gjorde laget några bottennapp vilket ledde till att en kvalplats in i division två kom utom räckhåll. I år ska lägstanivån vara högre samt att laget har en större bredd än tidigare.

Försäsongen gick initialt över förväntan då laget vann sin grupp i DM, där man även noterade vinster över division II-lag. Detta är en lovande säsong för Södra Ving/Timmele och ambitionerna från tränarstaben är höga.

Ulricehamns IFK U

Placering: Tvåa i division IV mellersta. Upp efter kval.

Nyförvärv: Se A-laget.

Förluster: Se A-laget.

Tränare: Frank Jacobsson och Thomas Wester – andra säsongen.

Annons

Profiler: Sara Tran är en teknisk och stark bollvinnare som gör grovjobbet på innermittfältet. På innermittfältet finns även hårt arbetande Malva Sternfeldt. Hon vinner ofta tillbaka bollen och har fina defensiva kvalitéer.

Seriefavorit: – Södra/Ving, de var ett topplag i fjol och har dessutom gjort ett par fina nyförvärv, säger tränare Frank Jacobsson.

Kommentar: Efter kval spelar Ulricehamns U-lag nu i division III. Klubben har alla förutsättningar för ett starkt U-lag med tanke på att de har sammanlagt 50 spelare i A- och U-lagen.

Under träningar spelar de på två helplaner med möjligheter för stor flexibilitet och prövande av idéer. Emellertid har inte U-laget som syfte att lyfta upp spelare till division I-laget, utan klubben känner en trygghet och ett intresse för att erbjuda fotboll i båda nivåerna.

Wargöns IK

Placering i fjol: Sexa i division III norra.

Tränare: Jonas Arvidsson och Johan Engström – första respektive fjärde säsongen.

Profiler: Lisa Jensen är en av de bästa spelarna i division III. Hon får varje säsong anbud från diverse division I-klubbar som söker den snabbhet och spelförståelse Jensen har. Julia Fredriksson är född 2005 och ska i år debutera i seniorfotboll. Fredriksson är en modern ytterback som gillar att komma i djupled och ta offensiva löpningar.

Seriefavorit: – U-lagen sticker ut, Ulricehamn till exempel, säger den assisterande tränaren Jonas Arvidsson.

Vedums AIS

Placering i fjol: Åtta i division III södra

Tränare: Åke Hofling och Christian Karlsson – andra säsongen.

Annons

Profiler: Den 14-åriga Agnes Inedahl var startspelare redan i fjol. Hon har ett bra spelsinne och är en stabil mittback, redan i denna tidiga ålder. Hanna Sandberg håller ihop laget i alla lägen. Sandberg ställer alltid upp för sina medspelare och roddar det mesta för laget.

Seriefavorit: – Många av lagen har vi inte så bra koll på. Men med tanke på att både Örby, Ulricehamn och Skoftebyn har lag i division I kommer de nog vara det största hotet, säger tränare Christian Karlsson.

Vänersborgs IF

Placering i fjol: Fyra i division III norra.

Tränare: Martin Nielsen. Assisterande: Amanda Sjö – båda andra säsongen.

Profiler: Maja Larsson är en krigare som försöker vinna bollen till varje pris. Dessutom har hon en längd som är fördelaktig på innermittfältet. Den spelande assisterande tränaren, Amanda Sjö, tillför mycket trygghet när hon kan spela, och inte är skadad – vilket hon varit mycket under våren.

Seriefavorit: – Södra Ving/Timmele lär vara vassa, men vi ska spela om det, säger tränare Martin Nielsen.

IFK Örby U (i blåvitrandigt) föll bara med 2–0 mot klubbens starka division I-lag i en internmatch på Örby IP den 20 maj.
IFK Örby U (i blåvitrandigt) föll bara med 2–0 mot klubbens starka division I-lag i en internmatch på Örby IP den 20 maj.Foto: Johan Rydén

IFK Örby U

Placering i fjol: Vann division IV södra.

Nyförvärv: Se A-laget.

Förluster: Se A-laget.

Tränare: Claes Hultgren och Fredrik Pettersson – båda gör sin tredje säsong.

Annons

Profiler: Agnes Pettersson är en brytningssäker mittback som med hennes förmågor styr upp spelet från backlinjen. Saga Klasson är en annan profil i laget. Hon är född år 2004, trots det är hon en målfarlig anfallare som sällan går från matchen utan ett mål i väskan. En tjej med stor potential.

Seriefavorit: – Ulricehamn U tror jag starkt på, säger ledaren Peter Johansson.

Kommentar: Örbys U-lag dansade sig genom fyran i fjol. De förlorade ingen match och släppte endast in åtta mål under hela säsongen.

Med tanke på att Örby U inte är ett A-lag får de inte avancera mer i seriespelet, utan stannar i trean. Men detta är en möjlighet för laget att fostra unga spelare som potentiellt får spela i A-laget och därmed division I. Trots detta finns en målsättning att vinna så många matcher som möjligt.

BT tippar

Division III damer

1) IFK Örby U

––––––––––––––

2) Södra Ving/Timmele

––––––––––––––

3) Mariedals IK

4) Wargöns IK

5) Skoftebyn U

6) Vänersborgs IK

7) Fristad/Sparsör/Borgstena

8) Vedums AIS

9) Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors

10) Ulricehamns IFK U

–––––––––––––––––––

11) Sollebrunns AIK

–––––––––––––––––––

12) Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro

13) Hemsjö IF

Notera att U-lag inte får gå upp i tvåan. Så om BT:s tips slår in går Södra Ving/Timmele upp och Mariedal får kvala.

Premiäromgången

Division III västra damer

Måndag 22 juni 19.00: Wargön–Skoftebyn U

Tisdag 23 juni 19.00: Vedum–Södra Ving/Timmele, Ulricehamn U1–Mariedal och Sollebrunn–Fristad/Borgstena/Sparsör. 19.30: Rävlanda/Bollebygd/Hestrafors–Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro

Onsdag 24 juni 19.00: Vänersborgs IF–Örby U

Vilgot GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons