Annons

Brorsson siktar mot VM: "Jag är realistisk"

Mona Brorsson har haft en kämpig säsong med förkylningssymtom som har ställt till det.
Men nu är OS-guldmedaljören tillbaka och redo för säsongsdebut när världscupen i skidskytte drar i gång igen i slovenska Pokljuka.
Skidskytte • Publicerad 4 januari 2023
Mona Brorsson är redo för säsongsdebut i världscupen. Arkivbild.
Mona Brorsson är redo för säsongsdebut i världscupen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT.

Skidskyttesäsongen fortsätter efter jul- och nyårsuppehållet i slovenska Pokljuka. Då är det dags för årets första mixedstafett och singelmixed-stafett

Hanna Öberg missar tävlingarna till följd av en förkylning.

Annons

Däremot gör Mona Brorsson säsongsdebut i världscupen.

Brorsson: "Blev tydligt"

Brorssons förra säsong var hennes bästa i karriären med en individuell pallplats i världscupen och ett OS-guld i skidskyttestafetten. Den här säsongen har hon haft det kämpigt med bland annat förkylningssymtom. Innan jul tävlade hon i IBU-cupen, nivån under världscupen i Idre Fjäll.

– Det är kul att vara tillbaka. Jag är ganska spänd på hur det kommer gå, men jag är inte nervös. Känslan är väl mest att jag är taggad och exalterad, säger Brorsson.

– Det har varit ganska tufft och frustrerande. Jag har haft en bra säsong i fjol och satte upp massa mål inför den här säsongen. Men sedan tvingades jag till att kasta bort allting och planera om. Det tog jättelång tid tills jag blev frisk. Jag körde i Idre för att jag kände att jag behövde veta hur jag ligger till. Där blev det tydligt att jag inte var redo för världscupen.

Mona Brorsson satte därefter en plan för en comeback tillsammans med skidskyttetränaren Johannes Lukas – och då togs beslutet att hon skulle köra IBU-cupen för att få in tävlingskänslan.

Målet: VM i Oberhof

– Men det har inte varit självklart att jag skulle åka nu. Johannes ringde ett par dagar före nyår och sade att jag skulle köra (i Pokljuka). Jag har hunnit förbereda mig bra och har haft bra julträning. Jag känner mig stark. Nu har jag fått chansen och det är upp till mig att ta den.

Trots sjukdom och misär så är Mona Brorsson ändå positiv till vad som komma skall. Målet är VM i tyska Oberhof som drar i gång 8 februari.

– VM är det största vi har, och jag tycker att man ska vara öppen med det. Jag vill till VM, men jag vet samtidigt att det krävs mycket för att bli uttagen i truppen och jag är realistisk. Det kan vara så att jag tas ut som reserv och då får jag vara redo ifall det uppstår skador eller sjukdomar. Jag känner ingen press eller nervositet. Jag ska njuta av tävlingarna som kommer nu så får vi se hur långt det räcker.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons