Annons

Griner frisläppt – mot ökänd vapenhandlare

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner är fri.
Hon släpptes på torsdagen av Ryssland, i ett fångutbyte med en ökänd vapenhandlare.
Basket • Publicerad 8 december 2022
Brittney Griner släpptes på torsdagen fri från ryskt fängelse. Arkivbild.
Brittney Griner släpptes på torsdagen fri från ryskt fängelse. Arkivbild.Foto: Evgenia Novozhenina
Cherelle Griner, Brittney Griners fru, på en presskonferens i Vita Huset tillsammans med USA:s president Joe Biden.
Cherelle Griner, Brittney Griners fru, på en presskonferens i Vita Huset tillsammans med USA:s president Joe Biden.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Brittney Griner vann sitt andra OS-guld i Tokyo 2021. Arkivbild.
Brittney Griner vann sitt andra OS-guld i Tokyo 2021. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

President Biden har länge försökt få Griner frisläppt. Men han fick betala ett högt pris för att slutligen ro det i land.

Att Griner på torsdagen släpptes, efter nästan tio månader i ryskt förvar, kunde bara ske då USA samtidigt släppte vapenhandlaren Viktor But, som går under smeknamnet "Dödens köpman". But dömdes år 2011 i en amerikansk domstol för att ha planerat att sälja vapen till Farc-gerillan i Colombia, och avtjänade för tillfället ett 25-årigt fängelsestraff i Illinois, USA.

"Oacceptabla förhållanden"

Annons

På torsdagseftermiddagen höll Joe Biden en pressträff i Vita huset, och bekräftade att Griner är på väg hem till USA. På pressträffen deltog också Brittney Griners fru Cherelle.

– Jag pratade alldeles nyss med Brittney Griner. Hon är i säkerhet, hon sitter på ett plan och är på väg hem. Efter att i flera månader ha suttit felaktigt frihetsberövad i Ryssland, under oacceptabla förhållanden, kommer hon snart vara hemma hos sin familj, sade Biden.

– De här senaste månaderna har varit ett helvete för Brittney.

Därefter gav han plats åt Cherelle Griner, som tackade presidenten och alla som jobbat för att få Brittney Griner, en av tidernas främsta basketspelare, frisläppt.

– De senaste nio månaderna har ni alla fått insyn i en av de mörkaste perioderna i mitt liv. Därför står jag här i dag fylld av olika känslor, men den viktigaste är den av tacksamhet till president Biden och hela hans administration, sade Cherelle Griner.

Nio års fängelse

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar också utbytet, uppger AP, och skriver att det ägde rum i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi. Viktor But ska därifrån ha flugits till Ryssland.

Den tvåfaldiga OS-guldmedaljören Brittney Griner greps den 17 februari i år på en flygplats i Moskva, då hon var på väg till sitt ryska klubblag, för att ha haft e-cigaretter med cannabisolja i sitt bagage. I augusti dömdes hon till nio års fängelse för narkotikainnehav, och i oktober fick hon sin överklagan mot domen avslagen.

USA:s förhoppning var att även en annan fängslad amerikan skulle ingå i utbytet. Men Paul Whelan, som greps 2018 och två år senare dömdes till 16 års fängelse i Ryssland för spionage, är fortsatt frihetsberövad.

President Biden lovar att arbetet för att få hem Whelan fortgår.

– Vi glömde aldrig bort Brittney, och vi har inte glömt bort Paul Whelan, som har suttit frihetsberövad i Ryssland på felaktiga grunder under många år nu. Tyvärr har Ryssland, av orättmätiga skäl, valt att hantera fallet med Paul Whelan annorlunda än Brittneys, säger Joe Biden.

Annons

Cherelle Griner skickar också en tanke till Whelan och hans familj, och lovar att hon och Brittney Griner framöver kommer att arbeta för att alla amerikaner som sitter felaktigt frihetsberövade ska släppas.

– I dag blir min familj hel igen, men för många andra familjer är det inte fallet. Även om inte ”BG” är här för att säga det själv, så pratar jag gärna i hennes ställe, och säger att både ”BG” och jag kommer att fortsätta att jobba för att få hem alla amerikaner, däribland Paul, säger Cherelle Griner.

Bakgrund: Brittney Griner-fallet

17 februari: Griner grips på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, när hon anländer från USA. Griners och hennes advokaters förklaring är att cannabisoljan hamnat i bagaget på grund av slarvig packning och att hon har cannabis utskrivet av läkare som smärtlindrande.

1 juli: Rättegången mot Griner inleds.

7 juli: Griner erkänner sig skyldig till narkotikabrott.

28 juli: USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att USA erbjudit Ryssland en uppgörelse där Griner och en annan fängslad amerikan, spiondömde Paul Whelan, släpps i utbyte mot den ryske vapenhandlaren Viktor But.

29 juli: Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppnar för en eventuell fångutväxling

Jag kommer att lyssna till vad han (Blinken) har att säga, säger Lavrov under ett besök i Uzbekistan.

4 augusti: Griner döms till nio års fängelse för narkotikabrott.

15 augusti: Griner överklagar fängelsestraffet, rapporterar ryska medier.

25 oktober: Överklagan avslås.

9 november: Den amerikanska basketstjärnan flyttats till en straffkoloni.

"Vi har ingen information om hennes aktuella position eller slutdestination", säger hennes advokater i ett uttalande.

17 november: Griner börjar avtjäna sin dom på en straffkoloni i Mordvinien, cirka 35 mil öster om Moskva.

18 november: Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov säger att han hoppas på en fångutväxling med USA.

29 november: Ryabkov bekräftar att en överenskommelse fortfarande är möjlig före årets slut.

8 december: Griner släpps i utbyte mot vapenhandlaren Viktor But.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons