Annons

Brittisk OS-medaljör fast för dopning

Den brittiske 100-meterslöparen Chijindu Ujah, 27, har åkt fast för dopning.
På OS i Tokyo var han med och sprang hem ett stafettsilver till Storbritannien – nu riskerar laget att bli av med medaljen.
Friidrott • Publicerad 13 augusti 2021
OS-medaljören Chijindu Ujah, längst till vänster, har testat positivt för en förbjuden substans. Arkivbild.
OS-medaljören Chijindu Ujah, längst till vänster, har testat positivt för en förbjuden substans. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Friidrottens antidopningsorganisation Athletics Integrity Unit (AIU) har stängt av Ujah tillfälligt. Dopningsprovet han lämnat ska ha visat spår av substanserna Ostarine och S-23, som underlättar muskelbyggande och är totalt förbjudna.

Chijindu Ujah kan begära att även B-provet ska analyseras. Om det också skulle visa positivt går fallet vidare till idrottens skiljedomstol CAS.

Annons

Döms Ujah för dopningsbrott kommer Storbritannien att bli av med sitt OS-silver på 4 x 100 meter. Då flyttas det kanadensiska laget upp på silverplats, och Kina tar den sista pallplatsen.

Britterna kunde däremot inte rå på Italien i finalen. Bara dagar innan stafetten hade dessutom Italienaren Lamont Marcell Jacobs skrällt och tagit hem även det individuella guldet på 100 meter.

Flera brittiska medier ifrågasatte 26-åringens framfart. Nu skickar han en känga till sina kritiker.

– Efter att ha sett utredningen gällande Ujah så skulle jag bara vilja säga att det kanske är bättre att britterna ser över sig själva innan de attackerar andra. Det fick mig att le, säger han enligt The Guardian.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons