Annons

”Nu är det upp till valberedningen"

Bosse Johansson, 51, släpper ordförandeklubban i Elfsborg.
Det efter 13 år – varav det senaste har varit stundtals stormigt.
–Jag hade så klart hellre avslutat med ett tredje SM-guld, men nu är det rätt läge att lämna vidare stafettpinnen, säger han.
Fotboll • Publicerad 12 september 2017

14 år i styrelsen varav 13 som ordförande får räcka. Bosse Johansson ställer inte upp för omval – och lämnar därmed klubban vidare. När den 51-årige bankdirektören i går eftermiddag klev ut ur Elfsborgs kanslidörr, efter att ha författat en förklarande text till klubbens supportrar, gjorde han det med såväl lättnad som tyngd på sina axlar.

–Det känns bra att ha tagit beslutet. Jag har umgåtts med idén ett tag, men det är så klart jobbigt och tungt på ett annat sätt. Det finns en smärta i att lämna över ett uppdrag som är det roligaste jag har gjort, för något jag älskar.

Annons

Så varför tar du det här beslutet?

–Det känns som rätt läge, jag har gjort så gott jag har kunnat i 13 år, och jag trodde nog aldrig när jag började att jag skulle bli kvar så länge. Jag tror att många i Fotbollssverige lätt glömmer att det här är en helt ideell roll, som man inte får något arvode för. Jag känner att jag vill fördela om min tid, och lägga mer på banken. Sedan i våras sitter jag med i styrelsen för det börsnoterade bolaget Swedbank AB. Det är mycket som ska hinnas med.

Efter en mängd framgångsrika år, med dubbla SM-guld, dubbla gruppspel i Europacuper, ett cupguld och flera andra sportsliga succéer har det 2016 och 2017 gått betydligt tyngre.

Hur är det att lämna när det blåser snålt kring Elfsborg?

–Det är aldrig bra tajming för sånt här, och självklart hade jag hellre lämnat efter ett tredje SM-guld. Men allt har sin tid och jag måste se till mina andra uppdrag, inom banken. Jag måste omfördela min tid lite grand nu.

Hur resonerar du kring de tuffa och långsiktiga beslut som skulle kunna behöva fattas i vinter, vad gäller spelar-, tränar- och föreningsfrågor?

– Jag har sagt både till Stefan (Andreasson, klubbchef) och Sune (Lundqvist, vice ordförande) att jag är beredd att ta ansvar och tuffa beslut under vintern, men jag måste vara ännu noggrannare med att styrelsen står bakom de besluten. Är alla i styrelsen överens har jag inga problem med att genomföra det den vill, men de ska veta att besluten kan påverka 2018 och 2019, när jag inte är kvar, säger Johansson som sitter kvar fram till årsmötet i mars.

Elfsborgs vice ordförande Sune Lundqvist mötte upp Bosse Johansson utanför Elfsborgs kansli, och säger sig vara aningen överraskad över beskedet.

–Men livspusslet ska fungera också, säger Lundqvist. Elfsborg tappar en stark, saklig, lugn och klok person, som är dedikerad sin uppgift, men vi respekterar givetvis det beslut Bosse har fattat.

Just Sune Lundqvist lär ses som den naturlige ersättaren som klubbens ordförande, men företagsledaren och ägaren till Input Interiör vill inte gå händelserna i förväg.

Annons

–Det är alldeles för tidigt att ha någon åsikt om det. Bosse har precis berättat om sitt beslut och han sitter kvar till mars. Nu är det upp till valberedningen att se vad som är bäst för Elfsborg.

Men skulle du vara intresserad av uppdraget?

–Det är inget jag funderat över. Det innebär ett stort ansvar och tar mycket tid, Elfsborg engagerar och återigen, det som är bäst för Elfsborg kommer att gälla framöver.

Engagemanget utifrån har den gångna säsongen dock landat i massiv kritik, mot bland annat sportsliga resultat, uppträdande och energi, som också lett till krav på tränare Magnus Haglunds avgång.

–Man lär sig alltid saker i motgång och prövas på ett helt annat sätt då. Jag tror vi alla som jobbar för, eller bryr oss om, Elfsborg blir berörda när saker kommer upp, men det gäller att fortsätta jobba hårt och tro på den linje man valt, säger Sune Lundqvist.

Gör ni det inom Elfsborg?

–Ja. Det är ju inte så att det vi gjort under alla år hux flux är fel, däremot är jag för att man ständigt måste justera siktet, och vara lite bättre i morgon än vad vi är i dag.

Oskar PålssonSkicka e-post
David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons