Annons

Johan Rydén: Borta var ordet – men inte för Göteborg

Borta var ordet för dagen vid uppstarten av den mest ovissa damallsvenskan någonsin. Avsparken skedde i ett hett västderby mellan de båda bortalagen Kungsbacka och Göteborg.
Spelmässigt var däremot Göteborg långt ifrån borta. Laget är även högst närvarande i mitt guldtips.
Johan RydénSkicka e-post
FOTBOLL • Publicerad 13 april 2019
Johan Rydén
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
547 åskådare såg Göteborg och Julia Zigiotti Olme (i svart) vinna med 3–0 mot Kungsbacka och Malin Fors (orange) under lördagen. Ståplatsläktaren var dock stängd, så ingen i publiken fick stå i solen.
547 åskådare såg Göteborg och Julia Zigiotti Olme (i svart) vinna med 3–0 mot Kungsbacka och Malin Fors (orange) under lördagen. Ståplatsläktaren var dock stängd, så ingen i publiken fick stå i solen.Foto: Adam Ihse/TT

Solen sken över Påskbergsvallen när det för första gången någonsin spelades allsvensk fotboll i Varberg.

Matchen Kungsbacka–Göteborg avgjordes där eftersom Kungsbacka kommun saknar godkänd arena. Nykomlingen kommer att spela samtliga sina 22 matcher i damallsvenskan på bortaplan. Elva av dem just på Påskbergsvallen i Varberg.

Annons

Även om Kungsbacka kommun håller på att fixa det som krävs på Tingbergsvallen, bland annat elljus, är risken uppenbar att det kommer att dröja innan det spelas allsvensk fotboll i hemkommunen.

De orangeklädda var nämligen chanslösa i premiären. Och känslan är att laget kommer att få känna sig borta många gånger i den högsta serien.

Västderbyt kändes avgjort redan efter 19 minuter. Klasskillnaden var väntad – men ändå tråkig. På plats på Påskbergsvallen fanns ju så mycket media att pressrummet inte räckte till. Det var ju överflöd på journalistiska ingångar på matchen.

Det var alltså den första allsvenska någonsin i Varberg. Det var även den första allsvenska någonsin för en Kungsbackaklubb. Det var första västderbyt i damallsvenskan sedan 2014. Och så var ju guldfavoriten Göteborg FC på plats.

Visst fick Linköpings FC tipsen på torsdagens upptaktsträff. Men där räknades supporterröster in. Kollar vi bara media och andra experter är min bild att just Göteborg har fått flest guldröster.

De får även min.

De får den för att de var starka i höstas, och för att de imponerat nu under våren, när de tagit sig till cupfinal. Tränare Marcus Lantz har fått laget att spela en fotboll som påminner om Tysklands herrlandslag under Jürgen Klinsmann eller Dortmunds herrar under Jürgen Klopp.

Det handlar om ett distinkt passningsspel längs marken, med uppspel, tillbakaspel, utspel på kanterna, inspel och avslut.

Men Göteborg är inte det enda laget som har chans att ta hem årets damallsvenska. I fjol levde guldhoppet för tre lag inför slutomgången.

Det skapade en skön spänning. Och känslan är att det kan bli ännu roligare i år. För på förhand känns det här som tidernas jämnaste damallsvenska.

Annons

På pappret har mästarlaget Piteå IF en bättre trupp än i fjol. Det har även fjolårsfyran Kristianstad. FC Rosengård ser som vanligt starkt ut. Och Linköping har kanske det allra mest namnkunniga laget av alla.

Jag ser alltså fem klubbar som högst tänkbara mästare. Och pratar vi medaljchans finns det ytterligare tre–fyra lag som måste räknas in.

På förhand är det alltså väldigt få lag som känns borta. Konstigt nog inleddes den spännande säsongen med en match där båda lagen var just det – borta.

Annons
Annons
Annons
Annons