Annons

Bordtennis-VM till Qatar – bojkott kan diskuteras

Qatar får ytterligare ett stort idrottsmästerskap. Landet ska arrangera bordtennis-VM 2025. Då utesluter Sverige inte att bojkotta.
Bordtennis • Publicerad 7 december 2022
Truls Möregårdh är en av de svenska stjärnorna som kan komma att spela bordtennis-VM i Qatar. Arkivbild.
Truls Möregårdh är en av de svenska stjärnorna som kan komma att spela bordtennis-VM i Qatar. Arkivbild.Foto: Per Hällstrom/TT

Qatar får bordtennis-VM 2025. Det beslutade Internationella bordtennisförbundet, ITTF, på tisdagen.

Enligt förbundets webbplats vann Doha omröstningen mot spanska Alicante med röstsiffrorna 57 mot 39.

Annons

Sverige röstade på Alicante – dock inte på grund av kritiken mot Qatar.

– Vi röstade mot av två anledningar. Vi är väldigt starka i Europa, så vi håller ihop lite, och sedan är det så här att 2025 kommer presidenten i internationella bordtennisförbundet, Petra Sörling, att gå upp för omval, säger Dennis Lindahl och fortsätter:

– Med stor risk kommer en person att utmana henne – och han är från Qatar. Då vill vi också rösta på Alicante för att hjälpa henne. För det kan bli tufft på hans hemmaplan för henne.

"Skapa en enad bild"

Lindahl utesluter dock inte en svensk VM-bojkott.

– Det är något vi får diskutera. Nu kom ju beslutet i går, och det är två och ett halv år dit. Vi vet inte. Vi behöver ta en interndiskussion om hur vi ställer oss. Och vi måste prata med Europa, och de vi samarbetar mycket med, för att skapa en bild och en enad bild.

TT: Måste bilden vara enad eller kan Sverige ta ett eget beslut?

– Det är något jag inte vågar svara på i dag, det måste jag ta upp i min styrelse. Så det kan jag inte svara på i dag, säger Lindahl.

TT: Kan Sverige i teorin gå emot en europeisk linje?

– I teorin har vi ju alltid vårt eget val om hur vi ska göra. Men innan jag uttalar mig i den frågan måste jag prata med min styrelse. Och sedan måste vi prata med flera europeiska nationer hur tankarna går. Så därför kan jag inte svara på den frågan just nu.

"Kan ju inte blunda"

Just nu pågår fotbolls-VM i Qatar. Rubrikerna inför och under mästerskapet har ofta handlat om bristande mänskliga rättigheter och migrantarbetarnas arbetsförhållanden i landet.

Annons

– Vi kan ju inte blunda för det som har kommit upp. Det kan vi inte blunda för. Men återigen är det något vi måste diskutera i vår styrelse, säger Lindahl.

Qatar har även tidigare stått värd för världsmästerskap i ett antal sporter. Bland annat simning, friidrott och handboll.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons